Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A hiperaktív lányok korán szülnek

2008.03.26. 07:03
Egy kutatás szerint a hiperaktív lányok háromnegyedénél tapasztalható valamilyen magatartászavar felnőtt korban.

A hiperaktív kislányokból gyakrabban cseperednek "problémás" nagyok, akik nem találnak megfelelő munkát, még tinédzserként teherbe esnek és zűrösek a kapcsolataik - mutatta ki egy brit-kanadai tanulmány. A kutatók 800 lányt vizsgáltak meg 21 éves korig bezárólag. Az eredményt az Archives of General Psychiatry című szaklap legfrissebb számában tették közzé.

Agresszió

A megfigyelés során 6 és 12 éves koruk között évente tértek vissza a kislányokhoz: a nyugtalanság, a föl-le ugrálás, a mozgáskényszer és a fészkelődés tüneteit keresve. Azt is lejegyezték, ha agresszióval találkoztak a gyereklányoknál: a verekedést, a durvulást, az ütést, harapást. Tíz közül egynél súlyos hiperaktivitást tapasztaltak, egynél pedig fizikai agresszió is társult ezekhez a szimptómákhoz.

A leghiperaktívabbak, illetve legagresszívabbak közül kétszer annyian lettek dohányosok, mentek bele gyötrő kapcsolatokba és négyszer annyian bukdácsoltak az iskolában. De csupán a hiperaktív és egyúttal agresszív viselkedésűeknél találtak később olyan jellegű problémát, hogy partnerüket lekileg vagy testileg bántalmazták, illetve korán teherbe estek.

A hiperaktív lányok negyede felnőttkorára szépen beilleszkedett, és elmúltak a problémái.

Kevés információ

A tanulmányt jegyző Nathalie Fontaine londoni egyetemi kutató szerint a lányoknál ritkább a hiperaktivitás, mint a fiúknál, ám nem szabad megfeledkezni a kérdésről, mert az ilyen lányok későbbi életére súlyos kihatással lehet ez a magatartászavar.

Sokkal több ismeretanyag gyűlt már össze a hiperaktív fiúkkal kapcsolatban, de náluk sem lehet megállapítani, hogy mi okozza ezt a zavart. A lányok kevesebb galibát csinálnak, így egyszerűen nem foglalkoznak velük. Az iskolák pedig valójában nincsenek is felkészülve a hiperaktív gyerekekkel való bánásmódra, habár léteznek olyan programok, terápiák, amelyek segíthetnek rajtuk - idézte egy hiperaktív fiúkkal foglalkozó szakértő, Morris Zwi véleményét a BBC hírszolgálata.

"A legfontosabb, hogy legyen mellettük egy szakértő, de egyúttal olyan érző lény, aki szót is tud érteni a gyerekekkel" - fejtette ki véleményét dr. Zwi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!