Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nézze meg, hogy néz ki közelről a hópihe

2009.01.07. 13:55
Mindig is kíváncsi volt arra, hogy néz ki egy hópihe? Nyomta már az orrát az ablaküveghez, csak hogy elkapja azt a pillanatot, amikor még látható a kristályszerkezet? Most erre nincs szükség.

Kenneth Libbrecht, a California Institute of Technology fizikaprofesszora 1997 óta tanulmányozza a hópihéket, jégmintázatokat, jégkristályokat, vagyis mindent, ami hóból vagy jégből van. Egy speciális, SnowMaster 9000 nevű fotómikroszkóp az eszköze, amellyel hosszan várakozik a hidegben, hogy megörökíthesse a hópelyheket azelőtt, hogy elolvadnának. A hópihét elhelyezi a fotómikroszkóp alatt és különféle színes fényekkel megvilágítja.

bm snowflake efg025 29

Az alábbi képgalériában látható fotók olyan hópihéket és hókristályokat ábrázolnak, amelyek Észak-Ontarióban, Alaszkában, Vermontban, a michigani Felső-félszigeten és a Nevada államban található Sierra Nevada hegyekben hullottak, írja a Northfoto képügynökség közleménye.

A hópihefotózásnak egyébként évszázados hagyománya van, az első hópehely-megszállott Wilson Bentley volt, aki közel száz éve munkálkodott. Fekete bársonyon fotózta le a pihéket, élete során több mint ötezret. Sosem talált két darab ugyanolyat.