Auguszta
-4 °C
2 °C

Gyilkos hőhullámok jönnek

2004.08.13. 14:35
Az amerikai Nemzeti Atmoszférakutató-intézet elemzői szerint a 21. század második felében érkező hőhullámok Európa és Észak-Amerika bizonyos területein minden eddiginél pusztítóbbak lesznek.
A kutatás a klímamodellek adatai alapján kimutatta, hogy az üvegházhatást okozó gázok súlyosbítják a problémát, írja a BBC. A hőhullámok keletkezése egybeesik egy légköri keringési mintával, amit az üvegházgázok gyarapodása okoz. A változás elsősorban a mediterrán területeket, az Egyesült Államok déli és nyugati területeit, Európában Franciaországot és Németországot, illetve a balkáni térséget sújtja majd.

"Extrém időjárásra kell számítanunk, az embereknek fel kell készülniük a terhelő hatásokra" - nyilatkozta a kutatás egyik vezetője. Jerry Meehl és kutatótársa Claudia Tebaldi azért döntöttek az európai és észak-amerikai térség klíma-modellezése mellett, mert a tavalyi párizsi és az 1995-ös chicagói hőhullámok okozták az eddigi legnagyobb tragédiát. Tavaly augusztusban tizenötezer ember halt meg Franciaországban a meleg miatt, a kilenc évvel ezelőtti chicagói eset pedig 739 emberéletet követelt.

Harminc százalékkal melegebb

A kutatópáros ezekhez a városokhoz közeli pontokat választott a hőhullámok jellemzőinek illusztrálására, és az előrejelzések kimutatására. Az úgynevezett párhuzamos klímamodell a 2080 és 2099 közötti időszakra a jelenlegi viszonyokhoz képest Párizsban 31, Chicagóban 25 százalékos hőhullám-növekedést ábrázolt.

Az előrejelzés szerint a vizsgált területeken több mint három Celsius-fokkal emelkedik majd az éjszakai minimum hőmérséklet. Ráadásul míg a jelenlegi hőhullámok időtartama 8-12 nap, addig a jövőben 11 és 17 napos intervallumra növekszik majd a gyötrő hőség Párizsban.