Edina
-12 °C
-3 °C

Törpe dínók a Harz-hegységben

2006.06.12. 11:00
A 150 millió éves csontok vizsgálata alapján német kutatók megállapították, hogy az egykor szigetként a tengerből kiemelkedő Harz-hegységben zsugorított őskori gyíkok éltek.

Az eddig Hanna néven emlegetett dinoszaurusz mostantól Holger. Ráadásul a feltételezésekkel ellentétben nem is bébiként, hanem faja kifejlett példányaként pusztult el. A kezdeti tévedést a 6,2 méteres testhossz okozta, ezzel az ősgyíkok között valódi törpének számított.

Eddig ismeretlen növényevő dinoszauruszfajt írnak le német paleontológusok a Nature szaklapban megjelent beszámolójukban. Különösen szokatlan az ősgyík 1,75 és 6,2 méter közötti testmérete, hiszen jóval kisebb a rokonának tartott 23 méteres Brachiosaurusnál, idézte a Die Welt Thomas Laven, a németországi Rehburg-Loccumban működő szabadtéri Münchehagen dínómúzeum paleontológusának szavait.

A legkisebb óriás

A hivatalosan Europasaurus holgeri névre keresztelt faj átlagos testsúlya kevesebb mint 5 tonna lehetett. Ez volt a legkisebb óriás ősgyík, jegyezte meg a lelettel dolgozó Nils Knötschke preparátor. Knötschke, Laven és portugál kollégájuk, Octavio Mateus a fajt a felfedezőjéről, Holger Lüdtkéről illetve a lelőhelyről nevezték el.

A hobbigeológus 1998-ban találta az első Europasaurus-csontot a Goslar melletti Oker kőfejtőjében. Lüdtkének a mini dínó első fogkoronájának megpillantásakor különös érzése támadt. Ez csak fokozódott, amikor más darabok is napvilágra kerültek: a lelet túl nagy volt ahhoz, hogy krokodilé lehessen. Az akkor 3 éves kislánya után a leletet Hannának nevezte el.

Az amatőr kutató a felfedezéséről értesítette a Münchehagen park szakértőit. Akkor még senki sem sejtette, hogy milyen szenzációs leletre bukkantak. A 150 millió éve élt szárazföldi ősgyíknak alig vannak Európában lelőhelyei. Ráadásul Németországot a Jura korban sekély tenger borította, a szárazföldi létformák néhány szigetre korlátozódtak, fejtegette Martin Sander, a bonni egyetem kutatója.

Minden összemegy

Alsó-Szászország akkori területe legfeljebb 200 ezer négyzetkilométer volt, tehát túl kicsi ahhoz, hogy el tudja tartani a hatalmas dinoszaurusz-csordákat. A dínóknak az evolúció a zsugorodás által biztosította a túlélést.

Ez a jelenség rendszeresen előfordul a világ szigetein, és nem csak a madagaszkári egérmaki és a miniatűr békák alakultak így ki. Szardínián és Szicílián egykor kis növésű elefántok éltek, ahogy a szibériai Wrangler-szigeten 4 ezer évvel ezelőtt is éltek törpemamutok.

A zsugorodási folyamat lehet a magyarázata a Harzból előkerült törpe dínóknak is. A szigeti mamutok kevesebb mint 6000 év alatt zsugorodtak le törpe méretűre, az Europasaurus esetében szintén hasonló gyorsaságú lehetet a változás. A szigetlakó ősgyíkok 6-8 év alatt érhették el kifejlett méretüket.

A méretarány a fő

Az új feltételekhez való gyors alkalmazkodás lépcsőfokait tovább vizsgálják. Egy sziget kevesebb táplálékot biztosít, viszont az ellenségek száma is kisebb lehet. A természet számára a növekedés korai lezárása a legegyszerűbb alkalmazkodási mód, fejtegette Thomas Laven.

Időközben már 11 egyed maradványait találták meg a kőfejtőben. Az egykori tengerpart finom mészkövében még a koponya is kiváló állapotban maradt fenn. Fiatal állatokról viszont csak a legkisebbek esetében van szó, hat dinoszaurusz elérte a teljes méretét.