Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Jön a holodiszk

2000.04.17. 19:39
A DVD uralkodik? Pár év és elavult lesz. Utódján már gőzerővel dolgoznak a nagy adathordozó-gyártók. A holografikus lemez egy terabájt adatot lesz képes tárolni.

Az holodiszk technológia kifejlesztésében a versenyzők között az Imation és a Bayer nyomul az élen. A Bayer igérete szerint 2004-re egy terabájtot (1000 gigabájt) lesz képes tárolni a holografikus lemez. A Imation viszont már 2002-re szeretné piacradobni HD íróját. George Purrio, az Imation mérnöke szerint az ő holodiszkjük kapacitása kezdetben mindössze százhuszonöt gigabájt lesz - ez, ebben a formában hét kétoldalas DVD-vel vagy kétszáz CD-vel érne fel.

A fejlesztés alatt álló új eljárás az információt "oldalanként" tárolja, amelyeket a holografikus lemez írásakor a lézer egy folyadékkristályos kijelzőn keresztül "fotóz" a lemezre. A Bayer vezető mérnöke szerint a cél az négyzetmilliméterenkénti 1024x1024-es felbontás elérése.

A holografikus lemez működésének elve
Forrás: New Scientist

Az Imationnál jelenleg kikisérletezés alatt álló berendezésben az LCD képernyő helyére egy Texas Instruments által kifejlesztett mikro-tükör lemezt építettek, amely egymilliónál kicsivel több mikroszkopikus tükörből áll, amelyek állásuktól függően eresztik át vagy térítik el a fényt. Ez a technológia az LCD-s szűrésnél nagyságrendekkel jobb felbontást produkál, és ennek megfelelően több adatot képes a lemezre írni.

Gábor Dénes, a holográfia feltalálója

A holográfia feltalálójaként ismert Gábor Dénes 1900 nyarán látta meg a napvilágot Budapesten. 1927-től a kutatóként dolgozik Németországban a Siemensnél, ahonnan 1933-ban menekülni kényszerül. Angliában az elektromikroszkópok fizikáját kutatja - először 1947-ben fogalmazódik meg benne a holográfia elméleti lehetősége, amelyet csak 1960-ban, a fényhullámok megfelelő intenzitását létrehozni képes lézer feltalálásával tud a gyakorlatban is megvalósítani.

Találmányáért 1971-ben megkapja a fizikai Nobel-díjat. Nevéhez több mint száz szabadalom fűződik: a holografikus mikroszkóp, az univerzális analóg számítógép, a színes képcső, de munkája emelllett jelentős a hírközlés- és információelmélet terén.

A mikro-tükrök által létrehozott adatkép a lemez felületén találkozik a más irányból érkező referencia nyalábbal és az általa keltett optikai interferencia képe rögzítődik a lemezen. A holodiszk ezeket a bittérképek sorozatát elődeihez hasonlóan spirál pályán (a laborban egy kicsit megmódosított CD meghajtón) viszi fel a lemezre.

A holodiszkeket polatizálatlan lézerrel a képalkotó mikrochipek olvassák, ezek gyakorlatilag megegyeznek a digitális kamerákban már tömegben gyártott chipekkel. Mivel az olvasás nem lineárisan, hanem képenként történik az olvasási sebesség is gyorsabb lesz: elérheti a másodpercenkénti egy gigabit sebességet (másodpercenként körülbelül tizenhárom megabájtot), amely a DVD sebességének huszonötszöröse.

A holodiszk a piacon elterjedt CD-hez és DVD-hez hasonlóan egyszer-írható lesz, mivel olyan az előállítási költség és tárkapacitás aránya, hogy nem is érdemes nekifogni egy drága és instabil irogatható lemez fejlesztésének.