Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Jön a holodiszk

2000.04.17. 19:39
A DVD uralkodik? Pár év és elavult lesz. Utódján már gőzerővel dolgoznak a nagy adathordozó-gyártók. A holografikus lemez egy terabájt adatot lesz képes tárolni.

Az holodiszk technológia kifejlesztésében a versenyzők között az Imation és a Bayer nyomul az élen. A Bayer igérete szerint 2004-re egy terabájtot (1000 gigabájt) lesz képes tárolni a holografikus lemez. A Imation viszont már 2002-re szeretné piacradobni HD íróját. George Purrio, az Imation mérnöke szerint az ő holodiszkjük kapacitása kezdetben mindössze százhuszonöt gigabájt lesz - ez, ebben a formában hét kétoldalas DVD-vel vagy kétszáz CD-vel érne fel.

A fejlesztés alatt álló új eljárás az információt "oldalanként" tárolja, amelyeket a holografikus lemez írásakor a lézer egy folyadékkristályos kijelzőn keresztül "fotóz" a lemezre. A Bayer vezető mérnöke szerint a cél az négyzetmilliméterenkénti 1024x1024-es felbontás elérése.

A holografikus lemez működésének elve
Forrás: New Scientist

Az Imationnál jelenleg kikisérletezés alatt álló berendezésben az LCD képernyő helyére egy Texas Instruments által kifejlesztett mikro-tükör lemezt építettek, amely egymilliónál kicsivel több mikroszkopikus tükörből áll, amelyek állásuktól függően eresztik át vagy térítik el a fényt. Ez a technológia az LCD-s szűrésnél nagyságrendekkel jobb felbontást produkál, és ennek megfelelően több adatot képes a lemezre írni.

Gábor Dénes, a holográfia feltalálója

A holográfia feltalálójaként ismert Gábor Dénes 1900 nyarán látta meg a napvilágot Budapesten. 1927-től a kutatóként dolgozik Németországban a Siemensnél, ahonnan 1933-ban menekülni kényszerül. Angliában az elektromikroszkópok fizikáját kutatja - először 1947-ben fogalmazódik meg benne a holográfia elméleti lehetősége, amelyet csak 1960-ban, a fényhullámok megfelelő intenzitását létrehozni képes lézer feltalálásával tud a gyakorlatban is megvalósítani.

Találmányáért 1971-ben megkapja a fizikai Nobel-díjat. Nevéhez több mint száz szabadalom fűződik: a holografikus mikroszkóp, az univerzális analóg számítógép, a színes képcső, de munkája emelllett jelentős a hírközlés- és információelmélet terén.

A mikro-tükrök által létrehozott adatkép a lemez felületén találkozik a más irányból érkező referencia nyalábbal és az általa keltett optikai interferencia képe rögzítődik a lemezen. A holodiszk ezeket a bittérképek sorozatát elődeihez hasonlóan spirál pályán (a laborban egy kicsit megmódosított CD meghajtón) viszi fel a lemezre.

A holodiszkeket polatizálatlan lézerrel a képalkotó mikrochipek olvassák, ezek gyakorlatilag megegyeznek a digitális kamerákban már tömegben gyártott chipekkel. Mivel az olvasás nem lineárisan, hanem képenként történik az olvasási sebesség is gyorsabb lesz: elérheti a másodpercenkénti egy gigabit sebességet (másodpercenként körülbelül tizenhárom megabájtot), amely a DVD sebességének huszonötszöröse.

A holodiszk a piacon elterjedt CD-hez és DVD-hez hasonlóan egyszer-írható lesz, mivel olyan az előállítási költség és tárkapacitás aránya, hogy nem is érdemes nekifogni egy drága és instabil irogatható lemez fejlesztésének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?