Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar népnek magyar dínót

2006.04.07. 10:30
Másodikos csoporttal tolakodunk a Csodák Palotája régi épületében, a budapesti Váci út 19.-ben. A nyolcévesek vadállati hörgéssel riogatják egymást, egyesek Jurassic Park felkiáltással szorongatják társuk nyakát. Az izgalom oka a Dinoszauruszok csodás világa című kiállítás, ami az első magyar dinoszaurusz-leleteket és mozgó őslényrobotokat mutat be. Helyszíni riport a Hungarosaurus és a Bakonydraco árnyékából.

A kiállításon 28 mozgó dinoszaurusz-modell mutatja be a hatvanmillió évvel ezelőtt kipusztult fajok életét. Az Apatosaurus, vagyis a megtévesztő gyík éppen óriásliánt eszeget, a Tyrannosaurus Rex csak álldogál, meregeti csökevényes kezét, és olykor üvölt egy nagyot. Az eredetileg kételefántnyi Stegosaurust és a feje körül méretes karimát hordozó Triceratropst a látogató maga is irányíthatja, a vezérlőgombokra azonnal lecsap az iskolástömeg, boldogan hörögteti és produkáltatja az ősállat-modelleket. A dinoszauruszokhoz tartozó tudományos ismertetőszövegek mindegyikén szerepel az állat nevének jelentése, így kiderül, hogy a T-rex a zsarnok gyíkok királya, a Triceratrops pedig a háromorrú arc.

Dinoszaurusz a bányából

A bejárat mellett, a tehénméretű T-rex-fejtől jobbra nyíló teremben most először látható az első magyar őslény, a 85 millió éves Hungarosaurus rekonstruált váza.

Az új fajokat Ősi Attila, az ELTE őslénytani tanszékének doktorandusza fedezte fel az észak-bakonyi Iharkúton található bauxitbányában, 2000-ben. A felfedező korábban azért nem állt a nyilvánosság elé a leletekkel, mert a lelőhelyet tartalmazó bánya tulajdonosa nem akarta, hogy turisták lepjék el az életveszélyes katlant.

Magyarországon az első, dinoszauruszokra utaló nyomok lábnyomok voltak, amiket 1966-ban egy mecseki kőszénbányában találtak, hat évvel ezelőttig azonban egyetlen csont sem került elő.

86 millió évvel ezelőtt, a késő Krétakorban Magyarország területét nagy részben tenger borította, a Bakony térsége viszont a szárazföldi részhez tartozott. "A lelőhely egykor a tengerparti szakasz volt, akkoriban szubtrópusi éghajlat uralkodott. Egy gyors lefolyású árvíz magával sodorta a rönköket és dinoszaurusz-tetemeket, amiket aztán a tengerparton, egyetlen helyen lerakott, csakúgy, mint a mostani árvíz a rakpartokon a hulladékot. A csontokat egy ilyen, ötven négyzetméteres területen találtuk, vagyis a leleteket egy váratlan, erőteljes árvíz hordta egy helyre " - magyaráz Ősi Attila.

Mélyre kellett menni

A fiatal paleontológusnak 17 évesen lett a rögeszméje, hogy Magyarországon is élt dinoszaurusz, csak meg kell találni. A leletgazdag, az ősi folyóvizekből fennmaradt réteg azonban mélyen, a felszín alatt található, így a 140 méter mély iharkúti bauxitbányára volt szükség, hogy Ősi Attila kezébe akadjon a 85 millió évvel ezelőtti Bakony térségének leggyakoribb lakója, a Hungarosaurus.

A korábban nem ismert, négyméteres faj testét taréjokkal és cápauszonyszerű tüskékkel díszített páncélzat fedte, növényekkel táplálkozott. A leletről azt is megállapították, hogy mielőtt tetemét maga alá temette volna a föld, más állatok erőteljesen megtaposták.

Az őslénykutató Ősi Attila másik felfedezése, a repülő hüllők (pretoszauruszok) csoportjába tartozó Bakonydraco. A kiállításon az őslény alsó állkapcsa (amit véletlenül sem szabad csőrnek nevezni) és négy nyaki csigolyája látható. A Bakonydraco szárnyfesztávolsága 3-3,5 méter, fogatlan állkapcsából arra következtetnek a kutatók, hogy halakkal, vízparton élő ízeltlábúakkal és puhatestűekkel táplálkozott.

Jurassic Park

A Hungarosaurus mellett álldogáló keményfejű gyíkot, a rikoltozó Pachycephalosaurust túlkiabálva Ősi Attila elmondja, a dino- és pretoszauruszon kívül teknős-, krokodil-, madár-, gyík és moszaszaurusz-maradványokat találtak, de még negyven évre elegendő ásatási területet tartalmaz a lelőhely. Most támogatókra várnak a további expedíciók lebonyolításához.

Közben a keményfejű gyíkot szemlélő házaspár férfi tagja szerzetesekhez hasonlítja az őshüllőt, és hangosan örvendezik, hogy most már Magyarországnak is van a Földet százhatvan millió évig uraló dinoszauruszokból: "Tisztára Jurassic Park, végre a magyar népé a magyar dínó."

Dinoszauruszok csodás világa kiállítás

Cím:

Budapest, 13. kerület, Váci út 19.

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 9-17 óráig
szombat-vasárnap: 10-18 óráig

Jegyárak

felnőtt: 800 forint
gyerek: 700 forint
csoportos: 600 forint
pedagógusoknak ingyenes