Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hallucinogénnel gyógyítható az alkoholfüggőség

2005.01.20. 13:26
Klinikai kísérletek során sikeresen kezelték rágcsálók alkoholfüggőségét ibogainnal. A hallucinogén szert először vetették alá tudományos igényű vizsgálatnak.

Az ibogain egy nyugat-afrikai trópusi cserje, az iboga (Tabernanthe iboga) indolalkaloidja. Nagyon régóta ismerik függőségcsökkentő gyógyszerként és ahol a törvények megengedik kezelésre is használják. Az alkohol mellett a heroin és a kokain elvonási tüneteit is enyhíti, mellékhatásként álomszerű hallucinációkat okoz.

A San Franciscó-i Ernest Gallo Klinika és kutatóközpont munkatársai először végeztek tudományos kutatásokat az anyag hatásmechanizmusának felderítésére.

A kísérletek során ibogain hatására visszaesett a patkányok és egerek alkoholfogyasztása. A vizsgálatok szerint ez azért történt, mert a szubsztancia hatására megemelkedett az agyban egy idegnövekedési faktor, a GDNF fehérje szintje. A klinika szakemberei egy másik - ibogaint nem érintő - vizsgálatban bebizonyították, hogy a GDNF önmagában csökkenti az alkoholfogyasztást.

Több regeneráció, kevesebb visszaesés

Bemozdulnak az idegek
Az állatkísérletekben az ibogain a visszaesést is kivédte. A patkányokat előbb gyakorló iszákossá fejlesztették, majd két hétre megvonták tőlük az alkoholt. A szünet után a rokonszenves rágcsálók rendszerint borzalmas tivornyába csúsztak. A hallucinogén alkalmazása után azonban nem mutattak fokozott érdeklődést az ital iránt.

A kutatók igazolták az ibogain és a GDNF-termelés közötti kapcsolatot: a GDNF hatását semlegesítő anyag beadását követően az ibogain nem befolyásolta az alkohol iránti sóvárgást.

"Megállapítottuk, hogy mely agyi fehérje vezérlésével csökkenti az ibogain a patkányok alkoholfogyasztását, ezzel bebizonyítottuk a GDNF és a rászokás visszafordíthatósága közötti kapcsolatot. A molekuláris mechanizmus ismeretében új gyógyszereket fejleszthetünk, amelyek az ibogain mellékhatása nélkül szüntetik meg az addikciót" - mondja Dorit Ron, az UCSF neurológus professzora.

A kutatást Kalifornia állam és az amerikai védelmi minisztérium finanszírozta.