Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Tilos az orrtúrás

2001.03.01. 10:32
Az illendő viselkedés a New Economy korszakában is lényeges hatással lehet a karrier alakulására. De éppen a mogorva számítógépes guruknak támad a legtöbb nehézsége az udvarias csevegés és az etikett elsajátításában. Az USA-ban a főiskolákon felvették az okítantó tantárgyak közé a kés és a villa kezelési módját, illetve a torokköszörülés stílusos formáját.
Húsz hallgató tolong a férfivécében, háromnegyedük hölgy. A csapat közepén Travis Merritt, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) irodalomprofesszora áll, és a torkát köszörüli. Persze nem csak úgy összevissza. Merrit az amerikai elit akadémia hallgatóinak azt vezeti elő, hogyan lehet megtisztítani a garatot a ragaszkodó nyálkától. Valahogy így hangzik 'Catarrh' - próbálja utánozni a gesztust Merritt. Soha ne úgy krákogjanak, hogy 'guitar' - figyelmezteti a körülötte állókat. De mit lehet tenni, ha a gombóc végre felszabadult, de nincs zsebkendő kéznél? Ki kell szaladni a vécére - veti közbe egy hallgató, és igaza is van.

A nerdek azok az alakok, akiknek a keze össze van nőve az egérrel
Isten hozta önöket a MIT Charm School egyik előadásán. A világszerte elismert műegyetem 1993 óta próbálja a hallgatóit a szakmai tárgyak mellett az etikett és az életvitel kérdéseire is felkészíteni. A február közepén megrendezett Charm School 2001 ezer hallgatót vonzott. Sokan közülük feliratkoztak a hatásos csevegés (Effective Small Talk), a mobiltelefon udvarias kezelése, illetve az asztali viselkedés kurzusokra. Az érintett egyéb témák magukban foglalták a körömrágást, az orrpiszkálást és a nyilvános illemhelyek higiénikus használatát.

A netikett nem elég

A gyakorlatias kiképzés célcsoportját a műszaki főiskolákat benépesítő, 'nerd' néven emlegetett humanoidok alkotják. A nerd egy angol kifejezés, amely nem található meg minden szótárban. A nerdek azok az alakok, akiknek az egyik keze össze van nőve a számítógépes egérrel. Másik kezük két harapás pizza között a fülben turkál, majd mindkét mellső végtagjukkal a billentyűzetet kezdik csépelni, hogy bináris kódba öntsenek egy Microsoft konkurrens programot.

A nerdek magas intelligenciájú, a normális emberi élettől elidegenedett számítógépes guruk, akik nem tudják, világos van-e kint vagy sötét, esik-e vagy havazik - kivéve, ha éppen most olvastak erről az interneten. Ha egy nerdet véletlenségből megismer egy nő - ő maga nem tudná, hogyan megy ez - az első találka sikertelensége esetén ilyen magvas kifejezést engedne el: Hiba történt 504. Elveszett a kapcsolat a szerverrel.

Ezért része az egész napos rendezvénynek a 'Nerd Love, a flörtölés egyszeregye' szeminárium. Az USA felnövekvő számítástechnikai és tudományos elitjét be kell vezetni a társadalmi létbe, hogyan viselkedik az ember a laboroktól, linkektől és Linuxtól távol. A férfiak hajlanak arra, hogy összetévesszék a baráti flörtölést annak szexuális változatával - áll a kurzus tájékoztató füzetében. A fiúkat nyomatékosan figyelmeztetik arra, hogy az első találkozón ne vessenek pillantást a hölgyemény 'bármelyik másik testrészére', kizárólag a szemét nézzék.

Bitagyú bunkók

Az ilyen világos szabályokra szükség van, mert az amerikai vállalati tanácsadók egyöntetűen vallják: a vezető pozícióba kerülő alkalmazottakat megtámadta egy vírus, az illetlen viselkedés járványosan terjed. Néhányan az internetes kultúrát teszik felelőssé a laza ruhaviseletért és az elkerülhetetlen pizzákért. Mások a civilizált viselkedés általános visszaszorulásáról beszélnek.

Sue Fox például kénytelen volt megírni az Üzleti etika ostobáknak című könyvét. Egészen elképesztő, mi minden történik az étkező- és irodai asztalok mellett. A késeket lenyalják, az üzleti tárgyalás közepén fogadják a mobilra érkező hívást, vagy olyan joggingnadrágokat viselnek, amiből kikandikál az alsógatya. A legtöbb alkalmazott nem is sejti, hogy a viselkedésének milyen következményei lehetnek, az üzlet meghiúsulásától kezdve, az előléptetés megtagadásáig vagy a felmondásig.

Travis Merritt charm-professzor nyolc évvel ezelőtt egy semmiség nyomán jutott arra az elhatározásra, hogy viselkedési kurzust indít. ,,Naponta láttam a fiatal nőket és férfiakat az intézet hosszú folyosóin végigslattyogni. Eszembe jutott nagyanyám, aki mindig figyelmeztetet: fiam, járás közben emeld fel a lábad!" Meritt javaslatára a kar vezetése elhatározta, hogy stílusra kezdik okítani a hallgatóikat.

Kezdetben néhány professzor amiatt aggódott, hogy a Charm School erősíteni fogja az előítéleteket a számítástechnikai szakértőkkel és tudósokkal szemben. De az USA más intézeteiben indított hasonló kurzusok bebizonyították, hogy esedékes volt az etikett-offenzíva.

Ravi Singh 26 éves számítástechnikus nem régen fejezett be egy privát etikett kurzust. ,,Mindig a Pretty Woman cínű filmre gondoltam, ahol Julia Robertsnek sejtelme sem volt, hogyan kell késsel, villával, leveseskanállal és salátavillával bánni. Nem szerettem volna ebbe a helyzetbe kerülni." A következő bemutatkozó beszélgetésére ebédre hívták, és Singh sokkal jobban érezte magát. A másik félre és az intelligens válaszokra tudott koncentrálni, és nem kellett azon törnie a fejét, vajon melyik kenyerestányér az övé.  • Eladnék
  • Hírek