Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az intuíció minden döntésünkben jelen van

2008.04.23. 14:30
Aczél Balázs kísérleti pszichológus, az Implicit Laboratórium Tudományos Egyesület elnöke szerint Az intuíció minden döntésünkben jelen van, és egyes esetekben felülmúlja tudatos képességeinket. A kutató, aki jelenleg PhD-tanulmányait végzi a Cambridge-i Egyetemen, annak kapcsán nyilatkozott, hogy az ImpLab szervezésében Az intuitív készség szerepe a vállalatirányításban és a kiválasztásban címmel vitaestet rendeznek Budapesten.

A megismerési folyamatnak, így a tanulásnak, a döntéshozatalnak, az emlékezésnek, vannak tudatos és nem tudatos formái. Utóbbiakra eddig kevesebb figyelem irányult, holott míg az információ tudatos feldolgozásának a sebessége egyes becslések szerint csupán 10-60 bit másodpercenként, a teljes idegrendszer feldolgozási sebessége 11,2 millió bit/sec. A legújabb kutatási eredmények azt is mutatják, hogy a döntésekben nemcsak használjuk agyunk nem tudatos feldolgozó rendszereit, hanem egyes helyzetekben ez a sok tekintetben más felépítésű rendszer jobb döntést sugall, mint tudatos párja.

"Nem lenne okos, ha elménk az egymást követő rengeteg döntési helyzetben csupán a limitált kapacitású tudatos rendszert használná" - mutatott rá Aczél Balázs. Az intuíció azonban nagyon sok szisztematikus tévedéshez is vezet. "Az elmúlt évtizedekben a pszichológia jól leírta, hogy nagyon sok tévedést követünk el a döntéshozatal során, és ebben rendszeresség van, ezért nagyon nehéz megbíznunk az intuíciónkban. Mi éppen arra koncentrálunk, hogy hogyan lehet megtanulni, elkülöníteni a megbízható intuíciót a félrevezetőtől" - mondta.

Az elkülönítéshez meg kell ismerni, hogy mi is valójában az intuíció, a tapasztalati tanulásra épülő, automatikus, nem tudatos megismerése a világnak. "A tapasztalati tanulásnak van egy érdekes logikai fordulata: egyrészt nagyon gyors, automatikus és nem tudatos, nem kell energiát belefektetni, viszont csak abból tudunk tanulni, amit látunk, amivel találkozunk. A helyes tudáshoz nagyon sokszor figyelembe kell venni azokat az eseteket is, amelyeket nem látunk" - emelte ki az ImpLab elnöke.

Az intuíció képessége egyetemes. "A tapasztalati tanulás megtanulható. Éppen az az érdekes, hogy egy nem tudatos folyamaton tudatosítás által lehet javítani" - hangsúlyozta Aczél Balázs.

A három éve alakult ImpLab célja egy intuitív döntéshozatalt elősegítő tréning kifejlesztése, amely a vállalati szférában is hasznosítható. A nem tudatos megismeréssel, implicit kognícióval foglalkozó egyesület 2006-ban nemzetközi tanácskozást szervezett, tavaly pedig pszichológusok, közgazdászok, az üzleti élet képviselői részvételével konferenciát az intuíció szerepéről a döntéshozatalban és a gazdasági folyamatokban.