Az intuíció minden döntésünkben jelen van

2008.04.23. 14:30
Aczél Balázs kísérleti pszichológus, az Implicit Laboratórium Tudományos Egyesület elnöke szerint Az intuíció minden döntésünkben jelen van, és egyes esetekben felülmúlja tudatos képességeinket. A kutató, aki jelenleg PhD-tanulmányait végzi a Cambridge-i Egyetemen, annak kapcsán nyilatkozott, hogy az ImpLab szervezésében Az intuitív készség szerepe a vállalatirányításban és a kiválasztásban címmel vitaestet rendeznek Budapesten.

A megismerési folyamatnak, így a tanulásnak, a döntéshozatalnak, az emlékezésnek, vannak tudatos és nem tudatos formái. Utóbbiakra eddig kevesebb figyelem irányult, holott míg az információ tudatos feldolgozásának a sebessége egyes becslések szerint csupán 10-60 bit másodpercenként, a teljes idegrendszer feldolgozási sebessége 11,2 millió bit/sec. A legújabb kutatási eredmények azt is mutatják, hogy a döntésekben nemcsak használjuk agyunk nem tudatos feldolgozó rendszereit, hanem egyes helyzetekben ez a sok tekintetben más felépítésű rendszer jobb döntést sugall, mint tudatos párja.

"Nem lenne okos, ha elménk az egymást követő rengeteg döntési helyzetben csupán a limitált kapacitású tudatos rendszert használná" - mutatott rá Aczél Balázs. Az intuíció azonban nagyon sok szisztematikus tévedéshez is vezet. "Az elmúlt évtizedekben a pszichológia jól leírta, hogy nagyon sok tévedést követünk el a döntéshozatal során, és ebben rendszeresség van, ezért nagyon nehéz megbíznunk az intuíciónkban. Mi éppen arra koncentrálunk, hogy hogyan lehet megtanulni, elkülöníteni a megbízható intuíciót a félrevezetőtől" - mondta.

Az elkülönítéshez meg kell ismerni, hogy mi is valójában az intuíció, a tapasztalati tanulásra épülő, automatikus, nem tudatos megismerése a világnak. "A tapasztalati tanulásnak van egy érdekes logikai fordulata: egyrészt nagyon gyors, automatikus és nem tudatos, nem kell energiát belefektetni, viszont csak abból tudunk tanulni, amit látunk, amivel találkozunk. A helyes tudáshoz nagyon sokszor figyelembe kell venni azokat az eseteket is, amelyeket nem látunk" - emelte ki az ImpLab elnöke.

Az intuíció képessége egyetemes. "A tapasztalati tanulás megtanulható. Éppen az az érdekes, hogy egy nem tudatos folyamaton tudatosítás által lehet javítani" - hangsúlyozta Aczél Balázs.

A három éve alakult ImpLab célja egy intuitív döntéshozatalt elősegítő tréning kifejlesztése, amely a vállalati szférában is hasznosítható. A nem tudatos megismeréssel, implicit kognícióval foglalkozó egyesület 2006-ban nemzetközi tanácskozást szervezett, tavaly pedig pszichológusok, közgazdászok, az üzleti élet képviselői részvételével konferenciát az intuíció szerepéről a döntéshozatalban és a gazdasági folyamatokban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön