Béla
12 °C
27 °C

Késhet az űrturista utazása

2001.04.26. 12:51
A nemzetközi űrállomás központi számítógépeinek leállása miatt csütörtökre halasztották az űrbázis robotkarjának összekapcsolását az Endeavour űrrepülőgép robotkarjával. A megbénult antenna és a széndioxid-szűrő hibája miatt késhet egy nappal az első űrturista utazása.
A másfél tonnás kanadai robotkar és az olasz Raffaello teherkonténer tehetetlenül lebeg a nemzetközi űrállomás mellett, amíg a NASA mérnökeinek nem sikerül helyreállítani a szerdán meghibásodott számítógépeket, amely egy sor problémát okozott az űrállomáson.

A NASA houstoni Johnson Space Center központjában lázasan dolgoznak az űrállomás központi számítógépének hibájának elhárításán, bár egyelőre nem tisztázott, sem az, mi okozta a gép lefagyását, sem az, hogyan lehetne megoldani a helyzetet.

Leálltak a központi számítógépek

A földi irányítóközpont az amerikai Endeavour űrsikló kommunikációs rendszerén keresztül tartja a kapcsolatot az űrállomással, miután a központi számítógépek lefagyása után elvesztették a közvetlen összekötettést az űrállomással. Az antennák hibájával egyidőben az állomás levegőjét tisztító széndioxid-szűrők is felmondták a szolgálatot, amelyet átmenetileg szintén az űrsikló erőforrásaival helyettesítenek átmenetileg.

Szerda késő estére az űrállomás három központi számítógépéből egyet sikerült visszahozni az élők sorába, így a földi küldetésirányító központ munkatársai kinyerhetttek belőle néhány adatot, amely elvezethet a probléma gyökeréhez.

A számítógép földi újraindítása beindította a az űrállomás riasztóit, amire felriadtak a fedélzetén tartozkodó asztronauták. A houstoni bázis jobb híján visszaküldte őket aludni az éjszakai szerelési munkálatok idejére.

Nincs közvetlen életveszély

A három fedélzeti számítógép működése létfontosságú, ezenken keresztül lehet ugyanis irányítani az állomás egyéb rendszereit, valamint ellenőrzik azok állapotát, és jelzik vissza a földi központnak.

Az űrállomás lakói és az űrsiklóval érkezett asztronauták élete azonban nincs közvetlen veszélyben, mivel az állomás létfenntartó rendszerei automatikusan működnek tovább, így a napelemek és az ISS is megmaradt kijelölt röppályáján.

Látogató a világűrben

Amennyiben péntekig nem sikerülne helyreállítani százszázalékosra az űrállomás gépeit, egy nappal elhalaszthatják Dennis Tito, az amerikai milliomos szombatra tervezett indulását.

A történelem leendő első űrturistája nem látogathatja meg honfitársait a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A 60 éves kaliforniai milliomos, Dennis Tito két orosz kozmonautával együtt szombaton indul útnak. Eredetileg - 20 millió dollár ellenében - az orosz Mir űrállomáson "üdült" volna, azt azonban márciusban megsemmisítették.

A NASA hevesen tiltakozott az ellen, hogy Tito az ISS-re látogasson, de az oroszok ragaszkodtak szerződéses kötelezettségük teljesítéséhez, így az amerikaiak kénytelen-kelletlen engedtek. Mint kiderült, csak bizonyos feltételekkel. Tito a repülés előtti utolsó bajkonuri sajtóértekezleten kedden elmondta: értésére adták, hogy nem közlekedhet szabadon a Nemzetközi Űrállomáson. "Korlátozzák a mozgásomat, s ha egyáltalán bejutok az ISS amerikai szektorába, ezt csak a parancsnok kíséretében tehetem" - mondta el újságíróknak.