Izland újra bálnákat öl

2006.10.22. 13:09
Japán és Norvégia után Izland a harmadik ország, amelyik engedélyezte a bálnavadászatot. Három nappal a bejelentés után már sikerült is elejteni egy húszméteres állatot.

A szigetország megszegte a 21 éves nemzetközi bálnavadászati tilalmat, amikor izlandi halászok megöltek egy közönséges barázdásbálnát. „Vasárnap egy példányt sikerült elejtenünk, a zsákmánnyal hétfőn érünk partot” – mondta a Reutersnek a bálnászok szóvivője. Norvég jelentések szerint a kifogott állat húsz méter hosszú lehetett, írta meg a BBC.

Kis tételben

A fogás nem előzmény nélküli, Izland a héten jelentette be, hogy felújítja a bálnavadászatot. Eddig csak Norvégia kutatott az óriási vízi emlősök után, illetve Japán, bár a távol-keleti ország hivatalosan csak tudományos célból mészárol le évente közel ezer állatot.

Izland egészen más számokban gondolkozik: a hivatalos álláspont szerint évente 30 csukabálnát és 9 barázdásbálnát ejtenek majd el. Szerintük ilyen számok mellett még akkor sem veszélyeztetik a populációkat, ha a barázdásbálnák rajta vannak a veszélyeztetett fajok listáján. Ennyi utód ugyanis bőven világra jön évente.

Mindenesetre az ügy politikai visszhangja egyértelmű: a legtöbb ország ellenzi a vadászatot. Az Európai Unió arra kérte Izlandot, hogy vizsgálja felül döntését, és fontolja meg a bálnavadászat újbóli beszüntetését.

Eddig tilalom volt

Izland a csütörtöki bejelentésig tiltotta ezt a tevékenységet. Mostanáig az ország tagja volt annak a nemzetközi koalíciónak, amelyik 1985-ben határozta el, hogy megóvja a bálnákat. Izland 2002-ben, tíz éves vadászat után csatlakozott újra az egyességhez, tehát négy éven keresztül nem bántották a lomha állatokat.

A politikai megítélésen túl gazdaságilag is káros lehet a bálnavadászat felújítása. Egy helyi utazási iroda vezetője szerint több turista jelezte, hogy addig nem látogat el az országba, amíg Izland nem tiltja be újra a vadászhajók portyázását.



  • Hírek
  • Hírek