Valér
2 °C
8 °C

Repülő csészealjakon utazhatnak a japánok

2001.12.30. 12:49
A japán kormány azt tervezi, hogy kifejleszti saját űrturizmusprogramját, és az első űrutasokat már 2008-ban felküldi a kozmoszba. Kezdetben csak egy napig tartana az űrutazás, később már egy hónapot is a világűrben tölthetnek az egészséges és gazdag japánok. A NASDA azt javasolja, hogy a turistákat szállító űrhajók formája a repülő csészealjakéhez hasonlítson, és tömeges gyártásra rendezkedjenek be.
Japán lapértesülések szerint a japán űrügynökség (NASDA) már ki is dolgozta az a javaslatokat, és azt reméli, hogy az űrturizmus a világűr meghódítására vonatkozó, a japán kormány által jövőre jóváhagyandó nemzeti program részévé válik.

Ötmillió dolláros repülőjegy

A NASDA azt javasolja, hogy a turistákat szállító űrhajók formája a repülő csészealjakéhez hasonlítson
Az elképzelések szerint a japán fejlesztésű H-2A rakétahordozóval küldenének fel a világűrbe - kezdetben - ötszemélyes űrhajókat, amelyek a földfelszíntől 500 kilométerre egy álló napon át keringenének Föld körüli pályán, majd ejtőernyő segítségével ereszkednének le a bolygóra. Később nagyobb űrhajókat is indítanának, amelyeken egy hónapon keresztül tartózkodhatnának a világűrben a vállalkozó szellemű turisták.

Az űrturistákkal szemben csak két követelmény lenne: a megfelelő egészségi állapot és a kellőképpen kibélelt pénztárca. Az előbbi nem is olyan nagy probléma, hiszen a leszállás nem okoz majd nagyobb igénybevételt az emberi szervezetnek, mint egy menet a vásári mutatványokban felállított körhintán. A második feltétel némileg "húzósabb", ugyanis az amatőrök űrutazása csillagászati összegbe is kerülne, kezdetben 700 millió jenbe, azaz 5,3 millió amerikai dollárba fejenként. A tarifa a későbbiekben, az "iparág" tömegessé fejlődésével párhuzamosan jelentősen csökkenne, "mindössze" néhány tízmillió jen, azaz pár százezer dollár kifizetése után bárki repülhetne.

Repülő csészealjak boríthatják majd el az eget

A NASDA azt javasolja, hogy a turistákat szállító űrhajók formája a repülő csészealjakéhez hasonlítson, és tömeges gyártásra rendezkedjenek be. Az első szakaszban a legolcsóbb űrrepülő egy példányának előállítása 800 millió jenbe (több mint hatmillió dollárba) kerülne, és összességében az űrturizmusprogram kidolgozásának költségei mintegy 100 milliárd jenre rúgnának. Az igen ambiciózus terv kidolgozásában és kivitelezésében a japán űrügynökség számít a magánvállalatokra is, egyebek között az utazási ügynökségekre.