Jusztin
13 °C
30 °C

Városnyi jégdarab vált le a kanadai sarkvidékről

2006.12.29. 15:23
Egy óra alatt 11 ezer futballpálya nagyságú jégdarab vált le a kanadai sarkvidék jégbirodalmáról. A kutatók a klímaváltozás számlájára írják a történteket, akár a klímaváltozás felgyorsulásának kezdetét is jelezheti a törés.

A városnyi jégtömb tavaly ősszel vált le az Északi-sarktól 800 kilométerre fekvő Ellesmere-szigetről, de a veszteséget csak hónapokkal később vették észre kanadai kutatók. Műholdfelvételeket tanulmányozva észlelték a történteket, majd expedíciót küldtek a helyszínre.

Egy óra alatt

A hatalmas jégdarab rendkívül gyorsan, gyakorlatilag egy óra leforgása alatt vált le a szigetről, jéghegy lett belőle, amely a sodorvízében vándorló jégdarabokból álló nyomot hagyott maga után.

A jéghegy mintegy ötven kilométerre távolodott el az "anyaszigettől", majd a tél beköszöntével befagyott a Jeges-tengerben. A hatalmas jégdarab leválása olyan energiákat szabadított fel, hogy az esemény helyszínétől 250 kilométerre fekvő földrengésmérő állomáson is észlelték a törés okozta rezgéseket.

Kutatók szerint ez volt a legnagyobb ilyen jellegű természeti jelenség Kanadában az elmúlt harminc évben. Javarészt a klímaváltozás számlájára írják a történteket, amelyek a klímaváltozás felgyorsulásának kezdetét jelezhetik előre. Osztja ezt a véleményt Warwick Vincent, a Laval Egyetem sarkkutatója is, aki felkereste az újsütetű jéghegyet. Vincent drámai és nyugtalanító jelenségnek nevezte a hatalmas jégtömb leválását, mert szerinte ez azt jelzi, hogy Kanada elveszíti a több ezer éve kialakult sarkvidéki természetének jellegét.

Volt ott meleg is

Két évvel ezelőtt az említett szigeten fedeztek fel egy se nem vízi, se nem szárazföldi élőlény maradványait, amely az evolúció egyik legfontosobb láncszemét, átmenetét képviselte. Az élőlény 383 millió évvel ezelőtt élt, három méter hosszú, telt testű, hegyes fogú ragadozó volt, a feje a krokodilokéra hasonlított. Akkortájt a kanadai sarkvidéken még szubtrópusi klíma uralkodott.