Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Jól van az első magyar szívátültetett gyermek

2007.10.25. 15:50
Az egy hete megműtött, hét éves gyermek életkilátásai a nullával voltak egyenlők szívátültetés nélkül. Egyelőre minden rendben, bár csak egy év múlva lehet sikeresnek nevezni az átültetést.

Jó állapotban van az a hétéves kisfiú, akin egy héttel ezelőtt, az országban elsőként végeztek gyermekként szívátültetést - jelentette be Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rossz kilátások

Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője az esetet ismertetve elmondta: a hétéves fiúnak súlyos szívizombetegsége volt, "életkilátása a nullával volt egyenlő". A gyermek felkerült a Nemzeti Szívtranszplantáció Várólistára, sürgősséggel, majd október 18-án megtörtént az 5 óra 38 percig tartó műtét.

Mint mondta, a műtét - amire négy évig készültek - mérföldkő a magyar egészségügy életében. Kiemelte, hogy a felkészülés nyomán nagyon olajozottan ment a műtét; a szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el. A gyermek egy héttel a műtét után jó általános állapotban van, a szív működik, a gyógyszereit fokozatosan veszik vissza. Minden esély megvan rá, hogy folytathatja a gyermekek normális életét - tette hozzá.

A 7 éves szívátültetett Balázs, édesanyjával

A szakemberek szerint egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést gyermekeknél. A donorról nem kívántak információkat adni a sajtótájékoztatón.

Megjegyezte: gyermekeknél sokkal rosszabb a donorhelyzet, mint a felnőtteknél; jelenleg 20-25 gyerek van, aki betegsége és egészségi állapota miatt bármikor felkerülhet a szívtranszplantációs listára.

Szervek nélkül

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón gratulált a műtétet végző orvos csapatnak, és a szervet felajánló családnak is köszönetét fejezte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy hiába vannak jó szakemberek, és állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök, ha kevés a szervfelajánlás.

"Egy dolgot nem tudnak megtenni, bármennyire is fantasztikus a csapat: ők nem tudnak szerveket gyártani. Ha nincs felajánlott szerv, nem tudnak operálni, és nincs lehetőségük mások életét megmenteni" - mondta, hozzátéve: ezért nagyon fontos, hogy "mondjunk igent" a szervkivételre.

Bodor Elek szívsebész egyetemi tanár a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a magyar törvények szerint, ha valaki életében nem tiltakozik a szervkivétel ellen, akkor a szerveit fel lehet használni. A gyakorlat azonban az, hogy az orvosok megkérdezik a hozzátartozókat, akik gyakran tiltakoznak a szervkivételek ellen.

Horváth Ágnes kijelentette: az Egészségügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra - előbb ösztönzik őket, és ha másként nem lehetséges, rendeleti úton írják elő -, hogy a súlyponti kórházak mindegyikéből érkezzenek donációs jelentések a beültethető szervekről. A tárca vezetője szót ejtett arról is, hogy a szervátültetésnek kiemelt, elkülönített finanszírozása van, és ez a jövőben sem fog változni.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője

Drága

Bodor Elek a költségekről szólva azt mondta, az egészségbiztosító kilencmillió forintot fizet egy transzplantációért, és ebben benne van a műtét utáni időszak is. Megjegyezte: a műtét utáni költségek nagyobbak, mint a műtét költségei, van például egy gyógyszer, ami önmagában egymillió forint. A társadalombiztosítás ezeket a speciális gyógyszereket ingyen biztosítja a műtötteknek.

A sajtótájékoztatón szó esett a műszív-programról is. Ofner Péter elmondása szerint a műszív-program nélkül nem lehet elképzelni a gyermekellátásban a szívtranszplantációt, ezzel a műszerrel - amely a szív bal kamrája helyett pumpálja a szervezetben a vért - lehet "kihúzni" az időt a súlyos állapotban lévő gyermekeknél a transzplantációig.

Ablonczy László gyermekkardiológus szerint a jövőben tíz szív-transzplantáció várható gyermekeknél, ebből két-három esetben lenne szükség műszívre, amely 40-60 millió forintba is kerülhet.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy kisdedeknél, kisgyermekeknél fél-két évet is kell várni donorra. Kiemelte, hogy a műszívvel sokáig tudják stabil állapotban tartani a gyereket, és ez azért fontos, mert a műtét kimenetelét nagyban befolyásolja, mennyire stabil állapotban várja a gyermek a transzplantációt.  • Vennék
  • Hírek