Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyar eredmény a szívgyógyászatban

2001.08.17. 11:51
Ezen a héten a világ két legolvasottabb, legtekintélyesebb orvosi hetilapjában a New England Journal of Medicine-ben illetve a The Lancet-ben párhuzamosan jelent meg két fontos tudományos közlemény. A közzétett vizsgálati eredmények azt igazolták, hogy az időben megkezdett kombinált aszpirin-clopidogrel kezelés drámaian csökkenti az infarktus, a szív-eredetű halálozás és a szélütés kockázatát.
A CURE elnevezésű vizsgálatba akut coronaria syndroma (instabil angina pectoris és Q hullám nélküli szívinfarctus) diagnózisával kerültek be a betegek. A kombinált gyógyszer adással kezelt betegekben a fenti vizsgálati végpontok gyakorisága 20%-kal kisebb volt, mint a csak aszpirinnel kezelt betegcsoportban.

Egy másik közlemény foglalkozik a CURE vizsgálat azon betegeinek elemzésével, akik a fenti vizsgálatból ballonkatéteres tágításra (és stent implantációra) kerültek. Ebből az elemzésből az derült ki, hogy a clopidogrel kezelés a beavatkozás előtt alkalmazva, majd utána csaknem egy évig tovább adva nagy előnyökkel jár.

A CURE vizsgálat multicentrikus, randomizált, kettős vak vizsgálat volt, amelybe 12562 beteg került be; 28 országból 482 kórház vett részt a vizsgálatban, közöttük 599 magyar beteg.

Dr. Keltai Mátyás egyetemi tanár (az Országos Kardiológiai Intézet munkatársa) a CURE vizsgálat magyarországi koordinátora elmondta, hogy a vizsgálat igazolja azt, hogyha a hagyományos gyógyszeres kezelésen kívül (amely acetilsalycilsavat-aszpirint is tartalmaz) clopidogrelt is adunk és azt hosszú távon alkalmazzuk, akkor a kezelés már a korai időszakban jótékony hatású és a kezelés folytatása további javulást eredményez. A vizsgálati eredmények alapján azt javasolhatjuk, hogy a clopidogrel kezelést el kell kezdeni a nagy kockázatú betegek széles csoportjában minél előbb és érdemes azt hosszú távon folytatni.

A CURE vizsgálatban a legtöbb beteg az akut coronaria syndromában szokásos gyógyszeres kezelést, köztük véralvadásgátlókat, ACE-inhibitorokat, beta-receptor blockolókat és koleszterin-csökkentő gyógyszereket is kaptak. Az eredmények alapján a clopidogrel kezelés biztonságos [bár egy százalékkal (2,7-ről 3,7%-ra) nőtt a jelentős vérzések aránya, ha a clopidogrelt aszpirinnel együtt adták].

Az elsődleges célkitűzése a vizsgálatnak az volt, hogy a standard kezeléssel (aszpirin 75-325 mg/nap adással együtt) szemben értékelj;k a clopidogrel akut és hosszú távú hatékonyságát és biztonságosságát a szívinfarctus, a szív-eredetű halálozás és a szélütés megelőzésében. A betegek 300 mg clopidogrel telítő dózist (vagy placebot) kaptak a kórházba érkezésük után, és ezt napi 1x75 mg clopidogrel (vagy placebo) folyamatos alkalmazása követte a vizsgálat teljes időtartama alatt.

A Lancet-ben megjelenő közleményben arról a 2658 betegről van szó (21,1%), akiket ballonkatéteres koszorúértágítással is kezeltek. Az 599 magyar beteg közül 62-nél történt ballonkatéteres tágítás (10,35%). A katéterterápiás beavatkozás előtt alkalmazott clopidogrel csökkentette a betegek körében előforduló súlyos szövődményeket (szívinfarktus, halálozás, újabb revascularizáció). A 30 nappal később értékelt statisztika szerint a különbség statisztikailag szignifikáns. Ugyanakkor a két betegcsoport között nem volt különbség a vérzések gyakoriságában.

Elmondhatjuk tehát, hogyha ballonkatéteres dilatáció előtt néhány napig aszpirin mellé clopidogrelt adunk, akkor a beavatkozással kapcsolatos szövődmények gyakoriságát csökkenteni lehet. Fontos tanúsága ennek az analízisnek, hogy a clopidogrel kezelés folytatása egy évig egyértelmű előnyökkel szolgál hosszú távon is.

Az akut coronaria syndroma az atherothrombosis egyik legveszélyesebb, fontos részjelensége. Az atherothrombosis infarctushoz, agyembóliához, érszűkülethez és cardiovascularis halálozáshoz is vezethet. Az akut coronaria syndroma - instabil angina kb. épp olyan gyakori megbetegedés, mint a szívinfarctus.

A clopidogrel Plavix néven Magyarországon is forgalomban van. A CURE vizsgálatot a Canadian Cardiovascular Collaboration Project Office (McMaster University, Hamilton, Canada, fővizsgáló Prof. dr. Salim Yusuf) szervezte, a Sanofi Synthelabo és a Bristol-Myers Squibb támogatásával, a hazai koordinátorok dr. Sitkei Éva és dr. Keltai Mátyás voltak.