Mátyás
-6 °C
1 °C

A kakaó javítja a cukorbetegek állapotát

2008.05.28. 10:14
Egy csészényi, speciális vegyületekkel dúsított kakaó javíthatja a cukorbetegek ereinek funkcióját, állítják német kutatók.

A diabéteszes beteg esetében nagyobb a szív- és érbetegségek, valamint a stroke, az agyi érkatasztrófa kockázata. Ez azzal magyarázható, hogy a magasabb vércukor miatt károsodik, rugalmatlanná válik az érfal, így nem képes olyan mértékben tágulni, ahogy ezt a szervezet igényelné. Ennek következtében magasabb vérnyomás is kialakul, ami tovább súlyosbítja a problémákat.

Az aacheni egyetemi kórház orvosai tíz cukorbeteggel egy hónapon keresztül napi három bögre kakaót itattak, majd egy speciális teszt segítségével mérték az erek funkcióját. Mint kiderült, a kakaókúra hatására az erek tágulási képessége csaknem azonnal visszatért.

Míg egy egészséges egyén artériái átlagosan 5 százalékkal képesek tágulni, a kísérlet megkezdése előtt a cukorbetegeké csupán 3,3 százalékot produkált. A kakaó elfogyasztása után két órával ez az érték 4,8 százalékra emelkedett. A harmincnapos kúra letelte után az artériák kakaó előtti tágulási értéke 4,1 százalékos volt. Két órával egy bögrényi kakaó elfogyasztása után viszont az erek tágulási kapacitása 5,7 százalékot ért el.

A kutatásokat irányító Malte Kelm szerint a flavonoidok által előidézett kedvező hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy növelik az értágító hatású nitrogén-oxid mennyiségét. Ugyanakkor a kutató arra figyelmeztet, hogy a betegek bolti kakaóval mit sem érnek, hiszen a kísérletben flavonoidokkal dúsított változatát alkalmazták.