Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Kiderült, miért hisztisek a tinik

2008.02.27. 09:00
Az érzelmi központ túlzott mérete, és a gondolkodásért felelős prefrontális kéreg gyengesége vezet a fiatalok hisztijeihez. Ha a jelenség felnőtt korra is megmarad, komoly pszichés tünetekhez vezethet.

A tinédzserek hisztije a szülők többségének a rémálma. "Te ezt úgysem érted!", "Gyűlöllek!", kiáltja a gyerek, aztán üvöltve kirohan az ajtón. A többség ismeri a jelenséget, de a közelmúltig nem volt rá tudományos magyarázat. Most azonban már van.

Szervi eltérés

Nicholas Allen, a Melbourne-i Egyetem munkatársa 137, 11 és 14 év közötti fiatalt tanulmányozott, a kutatásba bevonta a tinédzserek szüleit is. A családok viselkedését, a problémák megoldását aztán videóra rögzítették, különös tekintettel az olyan kényes témákra, mint a takarodóidő megbeszélése. Ahogy az várható volt, óriási különbségek adódtak, néhány családban alig beszéltek egymással, máshol ügyesen kezelték a konfliktusokat.

A viselkedés megfigyelése után megvizsgálták a gyerekek agyát, három fő területre koncentrálva. Az amigdalára, az agy érzelemközpontjára, valamint az elülső cinguláris kéregre és az orbitofrontális kéregre, melyek az agy prefrontális részét képezik, és a gondolkozásban, valamit a reakciókban játszanak szerepet.

Azoknak a fiúknak és lányoknak, akik agresszívebben viselkedtek a problémák megoldásakor, nagyobb volt az amigdalájuk. Kiderült az is, hogy azok a fiúk, akinek agyuk baloldalán kisebb az elülső cinguláris kéreg, mint a jobbon, hosszabb ideig maradnak agresszívek. Van más szervi jel is: ha a fiúknak kisebb a baloldali orbitofrontális kérgük, mint a jobboldali, komoly esély van rá, hogy duzzogósak lesznek. A legagresszívebb kölyköknél a gondolkozásért felelős prefrontális kéreg egyszerűen képtelen kontrollálni az amigdalát, ezért az érzelmek győznek, mondta el Sarah Whittle, a kutatócsoport egyik tagja.

Megmaradhat

Akadt a lányok közt is olyan, akinél különbség mutatkozott a prefrontális kéregnél, de a jelek szerint ez nem hatott ki viselkedésükre. Ezek alapján egyértelművé vált, hogy az érzelmi reakciókért felelős agyi mechanizmusok tinédzserkorban különböznek a lányoknál és a fiúknál.

Whittel szerint a fiatal fiúknál megfigyelt eltérések az érettebb agyra is hatással lehetnek, amennyiben a prefrontális kéreg nem erősödik meg funkcióiban. Felnőttkorban viszont már nem csak az agresszióval kell számolni. A nagyobb amigdala és az elülső cinguláris kéreg, valamint az orbitofrontális kéreg eltérő mérete pszichiátriai rendellenességeket eredményezhet. Előfordulhat például depresszió vagy személyiségzavar.