Auguszta
-4 °C
2 °C

Űrtragédia után derült ki a ketchup titka

2008.05.05. 16:40
Hatvan kilométert zuhant 2003 februárjában a Columbia űrsikló, alkatrészei több száz négyzetkilométeres területen szóródtak szét. Az amerikai űrhivatalnak sikerült megtalálnia azt a merevlemezt, amely egy fontos kísérlet adatait tárolta, így ma már tudjuk, hogy mitől lesz folyékony a ketchup.

Léteznek olyan anyagok, amelyek a rázkódás hatására teljesen átalakulnak, ilyen például a ketchup is, amely majdnem szilárd krémből teljesen folyékony anyag lesz, írja a Space.com. Az élelmiszertechnológiával foglalkozó tudósok általában irányított körülmények közt rázzák a ketchupot, és azt vizsgálják, hogy miként csökken a viszkozitása, ragadóssága.

Robert Berg és kollégái a National Institute of Standards and Technology (NIST) intézetnél ennél többet akartak tudni, arra voltak kíváncsiak, hogy a változás hátterében miért éppen a nyírási vékonyodás néven ismert jelenség áll, amelynek folyamán a keverés hatására a molekulák vagy atomok közti gyenge kapcsolat elszakad. Ennek a jelenségnek a megértése természetesen nem csak a ketchupgyártók érdeke, a polimerek és festékek gyártásában is fontos. Például a motorolaj viszkozitása is csökken a motoralkatrészek mozgása miatt, és az ecsetvonásoktól is függ, hogy a festék könnyen vagy nehezen vihető fel egy felületre.

Nem rázva, keverve

A NIST tudósai öt éve némi xenongázt küldtek fel az űrbe, hogy a jelenséget vizsgálják. A kísérleti műszereket szállító Columbia űrsikló azonban 2003 elején visszatérésekor szétszakadt, az alkatrészek elégtek vagy nagy területen szétszóródtak. Bár a xenonos kísérlet eredményeinek egy részét még a katasztrófa előtt leküldték a földi irányítóknak, sok fontos adat maradt az űrsikló merevlemezén.

Szerencsére a NASA megtalálta a merevlemezt, és egy tönkrement merevlemezek helyreállítására szakosodott cég segítségével sikerült előbányászniuk az adatokat. A földre zuhant alkatrészek közt még azt a csomagot is megtalálták, amelyben a kísérleti eszközök voltak, és ennek is csak a külső része égett meg. A xenont tároló cellák érintetlenek voltak, a gáz nem szivárgott ki.

A tudósok azt vizsgálták a Columbián, hogy a xenonatomok miként viselkednek adott nyomáson és hőmérsékleten, amikor az anyag a két állapot között félúton van. Azért nyomás alatt vizsgálták a xenont, mert a nyírási vékonyodás jelensége egy kritikus ponton megy végbe. Amíg a Columbián a Föld körül keringett a xenon, óvatosan megkeverték egy teniszütőszerű, finom rácshálóval. A kísérlet sikeres volt: amikor keményebben keverték a xenont, csökkent a viszkozitása, és ezzel beigazolódott egy több évtizedes elmélet a nyírási vékonyodás és a keverés összefüggéséről. A tudósok szerint amit a xenonról így megtudtak, igaz lehet a ketchup esetében is.