Bernadett
0 °C
4 °C

Magyar származású tudósé a kémiai Nobel

2004.10.06. 20:41
Két izraeli - egyikük magyar származású - és egy amerikai tudós kapta meg az idén a kémiai Nobel-díjat a sejtbiológia terén elért alapvető kutatási eredményeikért, jelentette be szerdán a Svéd Királyi Akadémia Stockholmban. A magyar származású Avram Hershko az uszodában értsült a jó hírről.
Az izraeli Aaron Ciechanover és Avram Hershko és az amerikai Irwin Rose a proteinek lebontásával kapcsolatos kutatásokban értek el kiemelkedő eredményt.

"A három tudós még a 80-as években fedezte fel a sejtek egyik legfontosabb ciklikus folyamatát, a proteinek lebontásának szabályozását, amelynek köszönhetően ma már molekuláris szinten megérthetjük, miként ellenőriznek a sejtek központi folyamatokat az emberi szervezetben" - áll az indoklásban.

Előrevitte a kutatásokat

A proteinek lebontási folyamata "irányítja" többek között a sejtosztódást, ellenőrzi az új proteinek minőségét és az immunrendszer nagy részét. Ez az eredmény előrevitte az orvosi kutatásokat olyan súlyos betegségek esetében, mint az agydaganat.

Aaron Ciechanover, Avram Hershko, Irwin Rose

A 67 esztendős Avram Hershko Magyarországon, Karcagon született 1937-ben és 1950-ben vándorolt ki Izraelbe. Az 57 éves Aaron Ciechanover a haifai Rappaport intézet kutatója, míg a 78 éves Rose a kaliforniai Irvine egyetem orvosi kollégiuma fiziológiai és biofizikai osztályának szakértője.

Az uszodában értesült a hírről

A kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, a magyarországi születésű izraeli tudós, Avram Hershko éppen uszodában volt négy unokájával, amikor értesült arról, hogy megkapta a rangos elismerést. A 71 éves kutatót egyik rokona hívta fel telefonon a jó hírrel.

Hershko két kollégájával, az izraeli Aaron Ciechanoverrel és az amerikai Irwin Rose-zal osztozik a díjon. Az elismerést azzal érdemelték ki, hogy kiemelkedő eredményeket értek el a fehérjék lebontásával kapcsolatos kutatásaikban. Feltárták, hogy miképpen bontják le a sejtek a nem kívánt fehérjéket.

Nincs útban a csodaszer

Hershko Haifa izraeli kikötővárosban fekvő szerény lakásában tartott sajtótájékoztatóján a virágcsokrokkal körbevett két izraeli tudós kifejezte reményét, hogy munkájukkal hozzájárulnak a rák gyógyítása felé vezető folyamat előbbre viteléhez. Mint Ciechanover elmondta, egy az amerikai Massachusetts állambeli gyógyszerforgalmazó piacra dobott egy készítményt, amelyet kutatásaik alapján fejlesztett ki.

"Nem arról van szó, hogy útban van a rákot legyőző csodaszer" - hűtötte le a kedélyeket Hershko. "Hiszek azonban abban, hogy a munkánkat alapul véve előrelépés történhet a rák kezelése terén" - tette hozzá a hat unokája gyűrűjében nyilatkozó tudós.

Nincsenek meg a feltételek

A két kutató elmondta azt is, mennyire büszkék arra, hogy egy kis ország állampolgáraiként kaptak Nobel-díjat. "Egy ilyen kis országban nincsenek meg azok a feltételek, amelyek között a hatalmas laboratóriumok az Egyesült Államokban vagy más helyeken működnek" - mutatott rá Hershko.

A két biokémikus kihasználta a tudósítói érdeklődés kínálta alkalmat arra, hogy felemelje a szavát az izraeli felsőoktatásnak juttatott szerintük elégtelen anyagi támogatás növelése mellett.