Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szögelhető kerámia

2004.10.01. 10:10
A fa és a kerámia kedvező tulajdonságait egyesíti magában a nanostruktúrával erősített osztrák ipari kerámia. A különleges szálszerkezet azt is kibírja, ha szöget vernek bele.
Az auszriai Leoben egyetem kutatói újszerű ipari kerámiát fedeztek fel, amelynek lényegesen feljavították fizikai tulajdonságait. Reinhard Simon olyan alapanyagot hozott létre, amelyet nem lehet ridegen eltörni. A találmány ideális módon egyesíti a kerámia és a fa fizikai tulajdonságait.

Az ipari kerámiák egyik fő jellemzője, hogy hiába képesek rendkívüli hőmérsékletet kiállni, viszonylag könnyen és ridegen törnek. Az anyagkutatók évtizedek óta keresik a módját olyan kerámia létrehozásának, amely a fához hasonlóan rugalmasságot mutat, emlékeztet a pte hírügynökség.

Rostok húzódnak belül

Reinhard Simon az új kerámiájával képes volt lemásolni a fa "hibatűrési" képességét. Az új anyag belsejében elemi rostok húzódnak, amelyek a szövetek kialakításához hasonlóan egymásba fonódnak. Az anyag gyártása a szálerősítéses műanyagéhoz hasonlóan zajlik.

A kutató ezen kívül olyan nanoszerkezetű mátrixot fejlesztett ki, amely a szálak köré fonódva gondoskodik az anyag szívósságáról. A mátrix kísérleti úton beállított finom eloszlású belső pórusai révén sikerült elérni, hogy az új ipari kerámia a szokásosnál jóval nagyobb mechanikai és hőterhelést képes elviselni.

Mehet a turbinába

A rendkívüli szerkezeti tartósságnak köszönhetően az új kerámiába fához hasonlóan szögeket lehet verni. A különleges alapanyag ezen kívül nagyobb hőterhelést (1500 Celsius) bír ki, mint a hagyományos kerámiák, és jobbak a szilárdsági mutatói is.

A hasonló oxidkerámiákkal eddig gázturbinák égésterét és űrhajók hőpajzsát burkolták. Az osztrák kutatók szerint megnyílik az út a gázturbinák szuperötvözetű fémalkatrészeinek lecserélése előtt. Az új kerámia ott kaphat szerepet, ahol hagyományos úton nem lehetséges az üzemi hőmérséklet további fokozása.