Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A vártnál kevesebben halnak meg rákban

2003.07.30. 11:08
Az Európai Unióban nem sikerült elérni, hogy 2000-ig tizenöt százalékkal csökkenjen a rákbetegségben elhunytak száma a várhatóhoz képest, ugyanakkor a legtöbb tagországban lassuló ütemben növekszik a rosszindulatú daganat által okozott halálesetek száma.
Az Európai Unió tizenöt tagországában 2000-ben 940 000 ember halt meg rákban, 92 500-zal kevesebb, mint amennyit a kutatók valószínűsítettek. Az orvosok eredetileg arra számítottak, hogy a rák okozta elhalálozások száma az 1985. évi 850 ezerről 1,03 millióra emelkedik, s ehhez a jóslathoz képest szerették volna 15 százalékkal csökkenteni egy programmal az elhalálozások számát. A növekményre főleg a lakosság átlagéletkorának emelkedése miatt számítottak.

"Bár a 15 százalékos ambiciózus célkitűzést nem sikerült megvalósítani, a rák okozta elhalálozások növekedési üteme figyelemre méltó mértékben lelassult az Európai Unióban" - hangsúlyozta Peter Boyle professzor, a milánói Európai Rákintézet járványügyi és életstatisztikai igazgatója. Az intézet felmérése szerint néhány kivételtől eltekintve a tagországok többségében lassuló irányzatot mutat a rákbetegség okozta halálesetek növekedési üteme és ez a tendencia várhatóan fennmarad a közeli jövőben is.

A férfiaknál sikeresebb volt a program

A férfiak tekintetében a legjobb eredményt Luxemburg érte el, ahol a rák okozta elhalálozások száma 24 százalékkal volt kisebb a várhatónál. A további sorrend: Finnország (-17 százalék), Nagy-Britannia (-16), Ausztria (-15), Hollandia (-14) és Olaszország (-13 százalék). Ezzel szemben Portugáliában 17 százalékkal, Spanyolországban 11 százalékkal volt magasabb rákban meghalt férfiak száma a vártnál. Összességében 55 738 férfi rákhalálát sikerült megelőzni 2000-ben az EU tagországaiban.

A nők körében 33 835 rákelhalálozást sikerült megelőzni. 15-15, illetve 13 százalékkal Ausztria, Finnország és Luxemburg hajtotta végre a leghatékonyabb programot a nők körében várható halálesetek számának csökkentése terén, de a várhatónál 10 százaléknél kevesebb nő halt meg rákban Nagy-Britanniában, 9-9 százalékkal kevesebb Olaszországban, Franciaországban és Németországban is. Romlott a helyzet két tagországban: Görögországban 2, Portugáliában pedig 3 százalékkal több nő halt meg rákban, mint várható volt.

A dohányzás a legnagyobb probléma

Peter Boyle professzor szerint az Európa a Rák Ellen program főleg a dohányzás miatt nem érte el teljesen a célját. A tüdőrákot nem számítva a 15 tagország közül kilencben 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent a rákbetegségben való elhalálozás kockázata. Míg tüdőrákban a férfiak közül a vártnál 15 százalékkal kevesebben haltak meg (összesen 139 840 fő), a tüdőrákban meghalt nők száma (44 140) 32 százalékkal volt magasabb a vártnál.

A nők esetében minden egyes EU-tagállamban jelentősen nőtt a tüdőrákban való elhalálozás kockázata, mondta Boyle. A professzor az egészségügyi politika csődjének és nagy kihívásnak nevezte, hogy egyre több nő dohányzik. Ezért sürgette, hogy továbbra is élvezzen elsőbbséget a dohányzás elleni kampány, amelynek a nők mellett főleg az alacsonyabb társadalmi rétegeket kell megcéloznia.