István, Vajk
17 °C
34 °C

Kihalási hullám jöhet

2007.10.25. 10:00
Kutatók szerint a globális felmelegedés és a tömeges kihalások között szoros összefüggés van, márpedig a Föld most épp egy melegedő periódust él meg.

A globális felmelegedés a hatodik nagy kihalási hullámot válthatja ki a következő évszázadok élővilágában egy tanulmány szerint, amely összefüggést állapított meg a légköri hőmérséklet emelkedése és az élőlényeknek az elmúlt 500 millió év során történt tömeges kihalásai között.

Jön a múlt

A biológiai sokszínűség csökkenésének öt nagy korszaka - amelyek egyikében az élőlények 95 százaléka halt ki - megfelelt egy-egy felmelegedési időszaknak a Proceedings of the Royal Society című brit folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely megállapításait kövületek elemzésére alapozza.

A következő évszázadokban várható hőmérsékletemelkedések megfelelnek a múltban észlelt üvegházhatás-csúcsoknak - állítja Peter Mayhew, a tanulmány fő szerzője.

Az ENSZ klímaváltozási bizottságának szakértői szerint a légkör az évszázad végéig 1,1-6,4 Celsius-fokkal melegszik fel a XX. század két utolsó évtizedéhez viszonyítva.

Ha a kutatás eredményei kivetíthetők a jelenlegi felmelegedésre, amely hasonló a szárazföldi éghajlat korábbi hosszú távú ingadozásainak mértékéhez, azt jelzik, hogy újabb kihalások várhatók - jósolja Mayhew.

Korábbi kutatások már lehetővé tették a klímaváltozások modellezését és egyes tömeges kihalások okainak feltárását, de nem állapítottak meg közöttük rendszeres összefüggést.