Ödön
1 °C
11 °C

Kihalási hullám jöhet

2007.10.25. 10:00
Kutatók szerint a globális felmelegedés és a tömeges kihalások között szoros összefüggés van, márpedig a Föld most épp egy melegedő periódust él meg.

A globális felmelegedés a hatodik nagy kihalási hullámot válthatja ki a következő évszázadok élővilágában egy tanulmány szerint, amely összefüggést állapított meg a légköri hőmérséklet emelkedése és az élőlényeknek az elmúlt 500 millió év során történt tömeges kihalásai között.

Jön a múlt

A biológiai sokszínűség csökkenésének öt nagy korszaka - amelyek egyikében az élőlények 95 százaléka halt ki - megfelelt egy-egy felmelegedési időszaknak a Proceedings of the Royal Society című brit folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely megállapításait kövületek elemzésére alapozza.

A következő évszázadokban várható hőmérsékletemelkedések megfelelnek a múltban észlelt üvegházhatás-csúcsoknak - állítja Peter Mayhew, a tanulmány fő szerzője.

Az ENSZ klímaváltozási bizottságának szakértői szerint a légkör az évszázad végéig 1,1-6,4 Celsius-fokkal melegszik fel a XX. század két utolsó évtizedéhez viszonyítva.

Ha a kutatás eredményei kivetíthetők a jelenlegi felmelegedésre, amely hasonló a szárazföldi éghajlat korábbi hosszú távú ingadozásainak mértékéhez, azt jelzik, hogy újabb kihalások várhatók - jósolja Mayhew.

Korábbi kutatások már lehetővé tették a klímaváltozások modellezését és egyes tömeges kihalások okainak feltárását, de nem állapítottak meg közöttük rendszeres összefüggést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?