Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiberkommuna

2000.09.22. 13:07
Seattle eddig a zenéjéről volt a leghíresebb. Azok az idők már elmúltak, a divatot meglovagolni akaró bandák eltűntek, a minőség maradt. Úgyhogy Seattle-nek újabb különlegesség után kellett néznie, hogy nevét újra emlegessék, ez lett a Sundance közösség, amely vérbeli kiber-kommuna, hálózatokkal, számítógépekkel, csúcstechnológiával. Az ,,alap", hogy az otthonok működtethetők és ellenőrizhetők lesz egyetlen távirányítóval. A cél: egy teljes hálózati közösség kifejlesztése, ennek érdekében minden házat összekötnek egymással.
Aki a név hatására enyhe hippi beütést vél felfedezni, az téved, a Sundance vérbeli kiber-kommuna, hálózatokkal, számítógépekkel, csúcstechnológiával. Az elv, hogy egy olyan lakóközösséget hozzanak létre, mint a Jetson családban volt látható, habár még kicsit ódivatú technológiával.

Kapcsolattartás tévé előtt heverve
Az otthoni hálózatok fejlesztésére léteznek házak és épülnek is szép számmal. A legtöbbel csupán az a probléma, hogy számítógépet igényelnek, és ehhez némi ismeretet, sőt nem egy esetben még operációs rendszert is, amelyet itt talán ne nevezzünk meg. További gond, hogy a hálózat többnyire házon belül marad, esetlegesen a rendőrséggel tűzoltósággal érintkezik a ház rendszere, ha esetlegesen riasztani kell.

A Vicinium cég által kínált otthonok sokkal többet fognak tudni, legalábbis ezt állítják. Az egész ház működtethető és ellenőrizhető lesz egyetlen távirányítóról, ami történetesen az amerikai kultúrkört követve a televízió távirányítója lesz. Ebben az esetben gyakorlatilag bárki tudja majd irányítani a ház gépeit, feltéve ha a kezében lesz a távirányító.

A rendszer a televízió képernyőjén keresztül kommunikál a felhasználóval. A felület nagyméretű, jól látható ikonokat használ, miknek segítségével a lakó minden egyes funkciót ellenőrizhet, illetve meghatározhat. A fűtés, víz, légkondi, világítás irányítható, mint minden rendes hálózattal keresztülszőtt otthonban, mire felkelünk kész a kávé, meleg van a fürdőben, esetleg belépésnél már folyik is a víz a zuhanyzóban. Ez mind a standard. De a Vicinium többet kínál.

A cél egy teljes hálózati közösség kifejlesztése, ennek érdekében minden házat összekötnek egymással. Az alap dolgokon kívül, mint például a helyi programok megnézése, mozi-, színházműsor, illetve kajarendelésen kívül képesek lesznek egymással is kommunikálni. Így új közösségi élet alakulhat ki a szomszédok között, ha már lusták átmenni egymáshoz.

A távirányítóval kontrollálhatjuk az egész kéglit
A szomszédok közötti kapcsolattartásban segíthetnek a különböző chat-funkciók, amiket akár kamerák segítségével ki lehet egészíteni. A szomszédi torzsalkodásnak mégsem ad új értelmet az összeköttetésben lévő kommuna, legalábbis a fejlesztők szerint teljesen biztonságos, sem kívülről, sem belülről nem törhető fel. Sőt a külső hálózatokról gyakorlatilag elérhetetlen. Így aztán a dühös szomszédoknak nincs lehetőségük a gyűlölt ellen zuhanyát hirtelen hidegre állítani, hajnalban max. hangerővel megszólaltatni a hi-fi tornyot.

A dolog egyetlen negatívuma, hogy a szociológusok szerint egy pusztán lokális közösségnek már nincs akkora létjogosultsága. A hálózatokon keresztül való kommunikálás egyik nagy előnye volt, hogy nem volt földrajzi helyhez kötve, ezért aztán kialakulhattak olyan közösségek akik soha nem találkoztak egymással, de közös érdeklődésük összehozta a tagokat egy olyan platformon, ami mindannyiuk számára elérhető. Kérdéses tehát, hogy mennyire fog beválni a Sundance közösség, hiszen a hálózattal ellátott házaknak közösségszervező szerepe még nem bizonyított.

A Sundance fejlesztői és befektetői mégis optimisták, talán már meggondolni sincs idejük, hiszen a ház szépen épül, és idén novemberben már a lakók is beköltözhetnek. Érdekes szociológiai tanulmányoknak nézhetünk elébe, ahogyan formálódik, vagy éppen nem formálódik a világ első digitális lakóközössége.