Piroska
3 °C
3 °C

Kiberkommuna

2000.09.22. 13:07
Seattle eddig a zenéjéről volt a leghíresebb. Azok az idők már elmúltak, a divatot meglovagolni akaró bandák eltűntek, a minőség maradt. Úgyhogy Seattle-nek újabb különlegesség után kellett néznie, hogy nevét újra emlegessék, ez lett a Sundance közösség, amely vérbeli kiber-kommuna, hálózatokkal, számítógépekkel, csúcstechnológiával. Az ,,alap", hogy az otthonok működtethetők és ellenőrizhetők lesz egyetlen távirányítóval. A cél: egy teljes hálózati közösség kifejlesztése, ennek érdekében minden házat összekötnek egymással.
Aki a név hatására enyhe hippi beütést vél felfedezni, az téved, a Sundance vérbeli kiber-kommuna, hálózatokkal, számítógépekkel, csúcstechnológiával. Az elv, hogy egy olyan lakóközösséget hozzanak létre, mint a Jetson családban volt látható, habár még kicsit ódivatú technológiával.

Kapcsolattartás tévé előtt heverve
Az otthoni hálózatok fejlesztésére léteznek házak és épülnek is szép számmal. A legtöbbel csupán az a probléma, hogy számítógépet igényelnek, és ehhez némi ismeretet, sőt nem egy esetben még operációs rendszert is, amelyet itt talán ne nevezzünk meg. További gond, hogy a hálózat többnyire házon belül marad, esetlegesen a rendőrséggel tűzoltósággal érintkezik a ház rendszere, ha esetlegesen riasztani kell.

A Vicinium cég által kínált otthonok sokkal többet fognak tudni, legalábbis ezt állítják. Az egész ház működtethető és ellenőrizhető lesz egyetlen távirányítóról, ami történetesen az amerikai kultúrkört követve a televízió távirányítója lesz. Ebben az esetben gyakorlatilag bárki tudja majd irányítani a ház gépeit, feltéve ha a kezében lesz a távirányító.

A rendszer a televízió képernyőjén keresztül kommunikál a felhasználóval. A felület nagyméretű, jól látható ikonokat használ, miknek segítségével a lakó minden egyes funkciót ellenőrizhet, illetve meghatározhat. A fűtés, víz, légkondi, világítás irányítható, mint minden rendes hálózattal keresztülszőtt otthonban, mire felkelünk kész a kávé, meleg van a fürdőben, esetleg belépésnél már folyik is a víz a zuhanyzóban. Ez mind a standard. De a Vicinium többet kínál.

A cél egy teljes hálózati közösség kifejlesztése, ennek érdekében minden házat összekötnek egymással. Az alap dolgokon kívül, mint például a helyi programok megnézése, mozi-, színházműsor, illetve kajarendelésen kívül képesek lesznek egymással is kommunikálni. Így új közösségi élet alakulhat ki a szomszédok között, ha már lusták átmenni egymáshoz.

A távirányítóval kontrollálhatjuk az egész kéglit
A szomszédok közötti kapcsolattartásban segíthetnek a különböző chat-funkciók, amiket akár kamerák segítségével ki lehet egészíteni. A szomszédi torzsalkodásnak mégsem ad új értelmet az összeköttetésben lévő kommuna, legalábbis a fejlesztők szerint teljesen biztonságos, sem kívülről, sem belülről nem törhető fel. Sőt a külső hálózatokról gyakorlatilag elérhetetlen. Így aztán a dühös szomszédoknak nincs lehetőségük a gyűlölt ellen zuhanyát hirtelen hidegre állítani, hajnalban max. hangerővel megszólaltatni a hi-fi tornyot.

A dolog egyetlen negatívuma, hogy a szociológusok szerint egy pusztán lokális közösségnek már nincs akkora létjogosultsága. A hálózatokon keresztül való kommunikálás egyik nagy előnye volt, hogy nem volt földrajzi helyhez kötve, ezért aztán kialakulhattak olyan közösségek akik soha nem találkoztak egymással, de közös érdeklődésük összehozta a tagokat egy olyan platformon, ami mindannyiuk számára elérhető. Kérdéses tehát, hogy mennyire fog beválni a Sundance közösség, hiszen a hálózattal ellátott házaknak közösségszervező szerepe még nem bizonyított.

A Sundance fejlesztői és befektetői mégis optimisták, talán már meggondolni sincs idejük, hiszen a ház szépen épül, és idén novemberben már a lakók is beköltözhetnek. Érdekes szociológiai tanulmányoknak nézhetünk elébe, ahogyan formálódik, vagy éppen nem formálódik a világ első digitális lakóközössége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!