Alfréd
-2 °C
2 °C

A Föld imbolygása miatt halnak ki az emlősök

2006.10.15. 12:42
Egy holland kutatás eredménye szerint egyes emlős fajok a Föld keringésének imbolygása miatt emelkedtek ki, majd tűntek el az állatvilágból.

A kutatócsoport huszonkétmillió éves, megkövesedett rágcsálócsontokat elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a Föld mozgása, és a keringési pálya alakja nagymértékben befolyásolja az emlősök létét és pusztulását. A Föld Nap körüli pályája változik, és attól függően, hogy éppen inkább a kör- vagy inkább az ellipitkus alakhoz közelít, változik a hőmérséklet, így az élőlényekre ható klíma is.

Eltűntek

"A sarkvidéki meleg nyarak hiánya az antarktiszi jégtakaró, majd később az északi pólus jégtakarójának bővülését eredményezte, és ez alakította ki az egész világon jellemző hűvösödő klímát és a változó csapadékviszonyokat is. A változások pedig egyes rágcsálófajokat elpusztítottak, másoknak pedig új esélyt adtak " - mondta a LiveScience-nek Jan A. van Dam, a kutatás vezetője, az Utrecht Egyetem munkatársa.

A kutatók két olyan ciklust azonosítottak, amiben a vizsgált rágcsálófajok eltűntek. Az egyik 2,4 millió évig tartott, és kapcsolatba hozható a Föld keringési változásaival, a másik pedig egy 1,2 millió éves ciklus, amit az okozott, hogy a Föld tengelye felbillent.

Jön a rossz?

A tanulmány eredménye szerint mindkét ciklust a hideg időjárás, a csapadékviszonyok változása, és az élelemforrások csökkenése jellemezte, amely tényezők mindegyike hatást gyakorol egy adott faj pusztulására. "A rágcsálók rendkívül érzékenyek az időszaki változásokra, mivel élettartamuk is rövid" - magyarázta Van Dam.

A kutató szerint a Föld, keringési pályája alapján éppen az egyik ilyen ciklusba lépett, de a bolygó klímája olyan sokat változott az elmúlt hárommillió évben, hogy kiszámíthatatlan, mi történik az emlősökkel. "A környezet felelős azért, mi történik a fajokkal. A biológiai tényezők másodlagosak" - hívja fel a figyelmet a tanulmány.