Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Lehagyja a klímamodelleket a sarkok olvadása

2006.04.10. 11:00
A földi jégtakaró olvadási sebessége lepipál minden klímamodellben vártat, hangzott el az európai földtudományi unió (EGU) bécsi konferenciáján. A grönlandi gleccserek több pontján megháromszorozódott az olvadási sebesség, miközben a Nyugat-Antarktisz drámaian veszít a jégtömegéből.

Egyre több kutató jut arra a megállapításra, hogy a Föld jégkészletei gyorsulva fogyatkoznak. Az európai földtudományi unió (EGU) ezen a héten Bécsben megrendezett éves konferenciáján Eric Rignot, a NASA-JPL kutatója olyan vizsgálatokról számolt be, melyek szerint a grönlandi gleccserek folyási sebessége, vagyis tömegvesztése részben drámai mértékben felerősödött.

A jégtömegek viselkedésének mérése modern eszközökkel is nehéz feladat. Egyrészt rendelkezésre állnak a csapadékadatok, másrészt meghatározható az elolvadó és elfolyó mennyiség. A felszín tanulmányozására műholdas felvételek is rendelkezésre állnak, illetve a legújabb a gravitációs mérés, szintén műhold segítségével, írta az APA hírügynökség.

Lehagyta a modelleket

A módszerek sokszínűsége oda vezetett, hogy a múltban a kutatók gyakran tettek eltérő megállapításokat adott jégtömeg állapotáról. Most viszont már alig férhet kétség ahhoz, hogy a sarki jégtakaró egyre gyorsabban olvad.

Az olvadás sebessége minden múltbeli modellszámítást leköröz, jelentette ki az EGU plénuma előtt Richard Alley, a Pennsylvania egyetem kutatója. Eric Rignot többek közt műholdas radarfelvételeket használ a gleccserek haladási sebességének megállapításához.

Gázt adnak a gleccserek

A grönlandi jégtakaró szélén ezek a jégfolyamok két év leforgása alatt részben megduplázták és megháromszorozták a sebességüket. Az ebből számított tömegvesztés szintén drámai képet mutat, és a változás gyorsulni látszik.

A Colorado egyetemen dolgozó Isabella Velicogna a jégtakaró állapotának meghatározásához a nehézkedési erő apró változásait használja. A gleccser tömegének fogyatkozása ugyanis a gravitáció minimális változásával jár együtt. Több műhold segítségével a változás nyomom követhető. Ennek során a kutatók azt a tényt használják ki, hogy a különböző tömegek fékezik illetve gyorsítják a műholdakat.

Időközben sikerült kiértékelni a 2002 és 2005 között született adatokat. A Nyugat-Antarktiszt tömegvesztése ez idő alatt évi 150 köbkilométer volt. A Kelet-Antarktiszon, ahol viszonylag stabilabb éghajlati viszonyok uralkodnak, hasonló tömegvesztés, talán csak a mérési bizonytalanságok miatt, nem tapasztalható.