Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beszállhatnánk a kínai őssejturizmusba

2006.09.09. 09:15
Mi lesz előbb? Magyar kiborg vagy kínai őssejtterápiás központ Magyarországon? Még nem tudni. Páli Jenő, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet kutatója Kínában járt, majd hazatérve levelet írt a Gazdasági Minisztériumba, hogy őssejtterápiával foglalkozó kínai vendéglátói egészségügyi központot létesítenének Európában, és a helyet keresve októberben Magyarországra is beugranak. A minisztériumban nem tudnak a levélről, de örülnek minden ilyen megkeresésnek.

Technikailag fejlettebb korokban, amikor egy különösen értékes kommandósnak egy ellenérdekelt kollégája levágja a kezét egy lézerkéssel, akkor csak beteszik a harcos végtagcsonkját egy gépezetbe, mely azt mondja, hogy pssssssszzz, és már ott is az új kéz.

Ma viszont még csak keveseknek van elképzelésük arról, hogyan is lehetne ezt megvalósítani. Egyikük Dr. Páli Jenő, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet kutatója, illetve a sokkal tudományos-fantasztikusabb nevű Biokibernetika Kutató és Fejlesztő Kft. (Semmelweis Egyetem) ügyvezető igazgatója.


A videóhoz kattintson a képre.

Szabadalmaztatott is egy eljárást a roncsolódott idegek újranövesztésére, de érthető módon nem osztotta meg velünk a titkot. Annyit azért elárult, hogy őssejtek kellenek ahhoz, hogy a sérült idegek rostjait benövessze egy mesterséges idegsejt-kapcsolatba, szinapszisba. A tárgyban van még tanulni valója, ezért el is ment Kínába, az őssejttechológia mennyországába, ahol nem kötik a kutatók kezét olyan szigorú szabályok, mint az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban. És persze Brazília, Mexikó, Oroszország és Ukrajna mellett ide zarándokolnak a világ minden részéről olyan betegek, akik az őssejtterápiától remélnek gyógyulást, Kínában ugyanis szabad embereken felnőtt őssejtekkel őssejtterápiát alkalmazni.

Magyarországról is számos család utazott már Kínába őssejtkezelésre, októberben négy újabb magyar család utazik ki. Páli kínai útjának egyik eredményeként a kínai féllel közösen méréssorozatot végeznek rajtuk. A terápiára kiutazó sérült gyerekek őssejtterápiás kezelés előtti és utáni állapotát fogják összevetni a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán kifejlesztett térbeli mozgáselemző mérőrendszer segítségével.

"Kínában már rutinszerűen alkalmazzák embereken az őssejtterápiát, objektív mérési eredményeik azonban még nincsenek az eljárás hatékonyságáról" - magyarázza a közös szakmai publikációt ígérő tudományos együttműködés hátterét a kutató.

A meggyőző diabéteszes láb

"Három kutatóközpontban jártam, Pekingben, Shenzhenben és Shenjangban. A legmagasabb szinten fogadtak mindenhol, így alapos betekintést nyerhettem az ott folyó munkákba. Az őssejtterápia mára teljesen általánossá és elfogadottá vált Kínában. Alkalmazzák például gerincvelősérülés, agyi sérülések, mozgászavarok, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, epilepszia, sclerosis multiplex, cukorbetegség, izomelváltozások, autoimmun megbetegedések, egyes daganatos betegségek kezelésére. És kísérleti stádiumban van az orthopédiai alkalmazás is.


Őssejtterápiás központ kínában

A legeredményesebbnek a cukorbetegség szövődményeként az alsó végtagban fellépő szöveti elhalások és fekélyek kezelése tűnt. Az őssejtterápia hatására igazolhatóan új érhálózat alakult ki, és így megállt a végtag lassú elhalása. Mivel mind Magyarországon, mind a fejlett világban évről-évre egyre többen szenvednek cukorbetegségben, számukra hatalmas segítség lehet az őssejtterápia.

A különböző idegrendszeri sérülések, elváltozások, fejlődési rendellenességek kezelésére alkalmazott őssejtterápia eredményessége már változatosabb képet mutatott. Egyes betegségeknél tartós, másoknál (pl. Alzheimer-kór) csak átmeneti javulást sikerült elérniük. Az azonos betegségben szenvedők közül egyeseknél már-már csoda-számba menő javulást lehetett megfigyelni, míg másoknál mérsékelt vagy alig kimutathatót. Mivel a kínai orvosok szemléletmódja, a betegekhez való viszonya teljesen más, mint az európai vagy amerikai kollégáiké, ezért nem azzal foglalkoznak, hogy mi történik, és hogyan történik, hanem rutinból adják az őssejtterápiát. Ha segít, akkor örül mindenki, ha meg nincs hatása, akkor nincsen." - meséli egy levegőre Páli doktor.

"Az őssejteket honnan nyerik?" - érdeklődik a tájékozatlan riporter.

"Vannak bennünk felnőtt őssejtek. A csontvelőben, a bőrben, a szemünkben, a bélben, a szaglóhámban, az agyban, a perifériás vérben. Kínában gyakorlatilag az összes felnőtt őssejtet használják. És egy állami rendelet értelmében leveszik az újszülöttek köldökzsinórvérét is, és eltárolják. A köldökzsinórvérben levő őssejtek is felnőtt őssejteknek számítanak. A kezelés során tehát először kinyerik és felszaporítják őket, majd 2-3 hét múlva beadják a betegeknek. A terápiás fázisban a betegek általában négy injekciót kapnak, hetente egyet. A kezelés többször is megismételhető."

"Honnan tudják az őssejtek, mit kell nekik csinálniuk?"

"Ez az, amit nem tudunk. Számos elképzelés létezik, de a folyamatok tudományos szintű megismerésének még csak a kezdeténél járunk."

"Milyen kísérletek vannak a megfejtésére?"

"Vannak állatkísérletek. Megjelölik az őssejteket, és nézik, merre vándorolnak, hol tapadnak meg, milyen sejtekké alakulnak. Valószínűleg az lehet a mechanizmus, hogy vándorolnak a testben, találnak egy területet, ahol le tudnak tapadni, egy olyan teret, melyet ki tudnak tölteni, ezért elkezdenek osztódni, és létrehoznak a környező szövetekből származó szabályozómolekulák és közvetlen sejt-sejt kapcsolatok hatására valamilyen rendezett szöveti struktúrát.

A kínaiak is nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatok megértésére, az esetleges veszélyforrások feltárására és kiküszöbölésére. Eddig komolyabb problémát nem találtak az őssejtterápia emberi alkalmazása során, de a kezelés még csak néhány évre tekint vissza, így senki nem tudja, hogy hosszabb távon milyen mellékhatásokkal fog járni. Állandó veszélyként ott lebeg szemünk előtt, hogy ezekből az őssejtekből akár rákos daganatok is keletkezhetnek. Ezért amíg nincsen kellő ismeretünk és tapasztalatunk, addig szerintem az őssejtterápia emberi alkalmazását a súlyos, életveszélyes, visszafordíthatatlan állapotok és betegségek kezelésére indokolt korlátozni, feltéve, hogy a kezelés kockázata nem nagyobb, mint más bevett eljárásoké."

Keresik az európai központ helyét

A kutató, miközben saját vállalkozását menedzselte, kedvet kapott az üzlethez is. A tudományos együttműködés és személyes kapcsolatteremtés mellett azért is utazott Kínába, hogy a már említett térbeli mozgáselemző rendszert értékesítse.

A kínaiak is kezdenek felfigyelni a náluk gyógyulást kereső külföldiekre. 2007 nyarán adják át Qingdao-ban azt az új egészségügyi központot, amelyben főleg külföldi betegek őssejtterápiás kezelését fogják végezni. Ugyanakkor Európában is építenének egészségügyi központot, meséli lelkesen Páli doktor.

"A szabályozás az unióban nem teszi lehetővé, hogy emberen őssejterápiát alkalmazzunk, de azt őssejtkutatást engedélyezi. Tehát mifelénk egy ilyen intézményben inkább kutatást lehetne folytatni, illetve európai betegek elő- és utókezelését lehetne végezni" - magyarázza Páli, aki szerint ha lesznek megfelelő tudományos mérési, vizsgálati eredmények, akkor előbb-utóbb az unióban is engedélyezni fogják felnőtt őssejtek alkalmazását.

Páli Jenő szerint ez az európai központ akár Magyarországon is létrejöhetne. "Minden rajtunk múlik. Az ősz folyamán országlátogatásra érkezik hozzánk a kínai fél. Ha állami szinten tudjuk fogadni őket és jó szakmai, tudományos és üzleti feltételeket tudunk biztosítani, akkor Magyarországon is lehetne ez a központ. Ha nem élünk a lehetőséggel, akkor más uniós tagországot fognak keresni" mondja a kutató, aki írt is dologról a gazdasági minisztériumba, de választ még nem kapott.

Megkerestük a levél címzettjét, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Innovációs és K+F Főosztályának megbízott vezetőjét, hogy mit szól az ötlethez. Nem emlékezett a levélre, mert hát rengeteg ilyen levelet kapnak, de valami azért rémlett neki. Úgy általában pedig elmondta, örülnek minden ilyen megkeresésnek, sőt ösztönzik erre a fiatal kutatókat.