Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Éhínséget és háborúkat hozhat a felmelegedés

2007.11.26. 12:15
A globális felmelegedés egyike a legjelentősebb fenyegetéseknek, amelyekkel az emberiségnek szembe kell néznie – figyelmeztettek több kontinens kutatói, ismertetve egy tanulmányt, amely szerint klímaváltozások a múltban éhínségekhez, háborúkhoz és népességcsökkenéshez vezettek.

A Föld növekvő népessége képtelen lehet kellően alkalmazkodni a globális hőmérséklet várható emelkedése által előidézett ökológiai változásokhoz – írják Kínában, Hongkongban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában dolgozó tudósok a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban. Peter Brecke, a Georgia Institute of Technology munkatársa rámutatott, hogy az egyre gyakoribb aszályok és a népesség gyors növekedése következtében egyre nehezebb lesz mindenkinek élelmet biztosítani, ezért egyre többen fognak éhezni, és ez háborúkat is szülhet.

A kutatók áttekintették a történelem során észlelt klímaváltozásokat, és úgy találták, hogy a hőmérséklet eltéréseit háborúk, éhínségek és népességfogyások követték. Megvizsgálták az 1400 és 1900 közötti időszakot (amit Kis Jégkorszakként is ismernek), amikor a legalacsonyabb átlagos hőmérsékleteket 1450, 1650 és 1820 körül mérték, és az egyes lehűléses időszakokat rövid ideig tartó kisebb felmelegedés választotta el egymástól. "Ilyen ökológiai helyzetben az emberek hajlanak arra, hogy máshová költözzenek. A tömeges elvándorlás háborúhoz vezet, amint az a 13. században történt, amikor aszály pusztított Mongóliában és a mongolok lerohanták Kínát" – mondta David Zhang, a hongkongi egyetem földrajzprofesszora.

Afrikának és Indiának a legrosszabb

Jóllehet a tanulmány csak a hőmérséklet csökkenésével járó időszakok következményeit sorolta fel, a kutatók rámutattak, hogy ugyanezekkel a következményekkel járhat a hőmérséklet emelkedése is. Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint egy klímaváltozás a világ országainak felét konfliktusoknak vagy komoly politikai megrázkódtatásnak tenné ki. A londoni konfliktuskezelő csoport, az International Alert szerint 46 országban, együttesen 2,7 milliárd lakosságnyi területen idézhetné elő a klímaváltozás súlyos konfliktusok kockázatát, további 56 országban pedig súlyos politikai labilitással kellene számolni.

Az érintett országok listáján vezető helyen áll Nyugat- és Közép-Afrika, ahonnan már most összecsapásokat jelentenek Ghana északi részéből pásztorok és földművesek között. Veszélyes változások következhetnek be Bangladesben és Indiában, a Gangesz folyó mentén is, ahol 400 millió ember él. A már amúgy sem problémamentes Közel-Keleten vízhiány nehezítheti a feszültségek enyhítését. A jelenleg még nyugalmas Latin-Amerikában a jéghegyek olvadásának a folyókra gyakorolt hatása változtathat a jelenelgi stabil helyzeten.