Viola
-5 °C
-2 °C

Hackerek törték fel a brit klímakutató szerverét

2009.11.22. 19:12 Módosítva: 2009-11-22 19:16:40
Hackerek feltörték egy egyik neves brit klímakutató központ szerverét, és az interneten közzétettek számos kutatói magánlevelezését és dokumentumokat. A klímaváltozást megkérdőjelezők és bloggerek szerint a tudósok eltúlozták a globális felmelegedés nagyságát.

A Kelet-angliai Egyetem a hét végén jelentette be, hogy hackerek törtek be a klímakutató intézetének számítógépes rendszerébe és adatokat loptak el. A rendőrség megkezdte a vizsgálatot, ám azt még nem tudták megállapítani, hogy az interneten megjelentetett információk közül mi a valódi és mi nem.

A héten történt behatolás nyomán a brit és amerikai kutatók között több mint egy évtizede folyó levelezésből ezer e-mailt és háromezer dokumentumot tettek fel a világhálóra.

A klímaváltozást megkérdőjelezők és bloggerek az információkból azt a véleményt szűrték le, hogy a tudósok eltúlozták a globális felmelegedés nagyságát. Azt állítják, hogy a dokumentumok olyan bizonyítékot tartalmaznak, amely szerint néhány kutató megpróbálta manipulálni az adatokat.

A számítógépes támadást a klímakutató ellen alig néhány héttel a december 7-én kezdődő koppenhágai klímacsúcs előtt hajtották végre, ahol 192 ország képviselői próbálnak majd egyezségre jutni a kiotói egyezményt felváltó nemzetközi klímavédelmi megállapodásról.

Az egyik nyilvánossgára hozott elektronikus levélben Phil Jones, a központ igazgatója a múlt század klímastatisztikáinak grafikáiról ír kollégáinak. Hivatkozik egy kutató által használt technikára, amellyel leplezni lehet a csökkenést a globális hőmérséklet közelmúltbeli alakulásában. Néhány bizonyíték arra utal ugyanis, hogy leállt a globális hőmérsékletnövekedés 1960 óta. Ez azonban ellentmond más adatoknak arról, amelyek a növekedést támasztják alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!