Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Gyorsuló felmelegedés a déli féltekén

2006.04.05. 11:15
Dél-Afrika Antarktiszhoz közeli megfigyelő-állomásának kutatói gyorsuló felmelegedésről számoltak be. A kutatók a felboruló időjáráson kívül egér- és patkányinvázióra is panaszkodnak.

A klímaváltozás az eddig feltételezettnél gyorsabban zajlik, vélik dél-afrikai kutatók. Az Antarktiszhoz közel fekvő, dél-afrikai fennhatóság alatt álló Marion Islandon máris tapasztalhatók a felborult időjárás következményei, írta a Johannerburgban megjelenő Sunday Times.

A kutatók, akik a Fokvárostól 1700 kilométerre délre fekvő szigeten dolgoznak, gyorsuló felmelegedésről illetve egér- és patkányinvázióról számoltak be. Az elmúlt 20 év során az éves átlagos csapadék mennyisége 2500 milliméterről 1750 milliméterre csökkent

Előrejelző sziget

"Ha a hőség egyszerre eléri a sarkot, utána hova megy tovább? A Marion Island hasonló riasztási feladatot láthat el, mint a bányák tárnáiba régen, a mérgező gázok jelzésére levitt kanárik" - jelentette ki Guy Midgley, a fajok sokszínűségét vizsgáló dél-afrikai kutatóintézet munkatársa.

Guy Midgley abból indul ki, hogy a dél-afrikai szigeten más területekhez képest egyértelműbben megjelenik a felmelegedés hatása. A Stellenbosch egyetem kutatói szintén csatlakoznak ehhez a véleményhez, emlékeztet az APA hírügynökség.

Hőségre figyelmeztet a kormány

A dél-afrikai kormány a múlt héten figyelmeztetett a felmelegedés várható hatásaira. Mindenek előtt Fokváros térségében számíthat a lakosság emelkedő hőmérsékletre és csökkenő csapadékmennyiségre.

Az ország keleti részén ezzel szemben a fokozódó esőzések jelenthetnek gondot. A változások negatív kihatásai csupán a turizmus visszaesése miatt az ország nemzeti össztermékének legalább 3 százalékát elviszik, figyelmeztetett a dél-afrikai kormány.