Auguszta
-3 °C
2 °C

Klónló debütált Texasban

2005.04.28. 16:34
Okos, szelíd, bátor és már egy mázsát nyom az első Amerikában klónozott csikó. Paris Texas előállításához négyszáz petére és egy versenyló sejtjeire volt szükség, és bár teljesen az apjára ütött, ő maga nem sportol majd.

Paris Texasnak hívják az első amerikai klónozott lovat, amely március 13-án született a Texasi A&M Egyetemen. A születésekor harminckilós, most másfél hónapos csikót tegnap mutatták be a közönségnek, és a projekt vezető kutatója, Katrin Hinrichs szerint minden rendben van vele: a klónló okos, nem verekedős, de nem is ijed meg a saját árnyékától.

#alt#
Paris Texas
A csikó egy évet és két hónapot töltött egy mostohakanca méhében - a lovak általában tizenegy hónapig vemhesek, de ha kicsi a csikó, természetesnek számít, hogy ez az idő meghosszabbodhat. A klónozáshoz szükséges sejteket egy európai versenyló bőréből nyerte ki saját kezűleg egy francia vállalat, a nagy klónozási tapasztalatokkal rendelkező Cryozootech elnöke, aki fagyasztott állapotban küldte az anyagot a texasi egyetem lóembrió-laboratóriumába.

Kecske, disznó, macska már van

A kutatók négyszáz ló petéjéből származó, dns-t tartalmazó kromoszómába fecskendezték bele a versenyló sejtjeit, és hat kancával is próbálkoztak, míg az egyik teherbe esett. A klóncsikó, ami már majdnem egy mázsát nyom, kizárólag apja dns-ét hordozza, de a kutatók nem tervezik, hogy versenylovat faragnak belőle, magától pedig nem válik azzá. Hencrichs szerint a klónozás alkalmatlan versenylovak előállítására, mert a klóncsikók és szüleik környezete túlságosan eltérő.

A texasi egyetem klónprogramja az egyik legsikeresebb a világon, hiszen itt sikerült a legtöbb állatfaj egyedeit klónozni. Az egyetem miniállatkertjében lovon kívül lakik szarvasmarha, kecske, disznó, szarvas és macska is. Paris Texas a harmadik klónozott csikó a történelemben. Olasz tudósoknak először 2003-ban, másodszor pedig idén februárban sikerült lovat klónozniuk.