Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nemzetközi felháborodás az emberklónozás miatt

2001.11.26. 19:19
Világszerte heves elítélő reakciókat váltott ki az amerikai Advanced Cell Technology vállalat vasárnapi bejelentése, mely szerint sikeresen klónoztak emberi embriót a cég kutatói. A kísérleteket az Egyesült Államok elnöke, az Európai Bizottság és II. János Pál pápa egyaránt elítélték nyilatkozataikban.
A vasárnapi bejelentés után néhány órával a Fehér Ház szóvivője közölte a CNN munkatársával: "Az elnök 100 százalékosan ellenzi az emberi embriók bármiféle klónozását". Bush később egy sajtójékoztatón kijelentette: "Nem szabad klónozásra használni embriókat. A mi társadalmunk nem növeszthet életet, csak azért, hogy elpusztítsa. És pont ez történik. Én pedig egyértelműen leszögeztem az előbb vázolt álláspontunkat".

Készül az emberklónozást tiltó amerikai törvény

Dolly alkotója szerint nem áttörés az embrióklónozás
Az első klónozott állatot, Dolly birkát létrehozó skót Roslin Institute munkatársa szerint nem különösebben nagy tudományos eredmény az amerikai kutatók embrióklónozása. Harry Griffin szerint az Advanced Cell Technology kutatóinak eredménye politikai és etikai mérföldkő, tudományos szempontból azonban nem jelent áttörést. A kísérlet során hat sejtből álló labdává fejlődött a petesejt, melybe saját sejtmagja helyett egy felnőtt sejtmagból kivont DNS-t ültettek. Ahhoz azonban, hogy őssejteket tudjanak kivonni az embrióból, annak el kell jutnia a 100-150 sejtből álló hólyagcsíra-állapotig.
Hasonlóan elutasító volt a bejelentéssel szemben az amerikai Szenátus is, ahol épp az emberi klónozást tiltó törvényen dolgoznak. A jelenlegi amerikai törvények értelmében ugyanis csak azt tiltják, hogy állami pénzből finanszírozzanak ilyen kutatásokat, de az Advanced Cell Technology magánvállalkozás, ezért a munkának nincs semmi jogi akadálya. Az amerikai képviselőház már elfogadta a klónozást tiltó törvényt, most a Szenátuson a sor, hogy hasonló döntést hozzon. A szenátorok egy része azonban nem híve a teljes tiltásnak: Tom Daschle, a Szenátus demokrata többségének vezetője elmondta a Fox News-nak, hogy támogatják a kutatási célú klónozást, "erősen ellenzünk azonban bármilyen klónozást, melynek emberek szaporítása a célja".

Az Európai Unió is ellenzi

Az Európai Bizottság kutatási kérdésekért felelős tagja, Philippe Busquin hétfőn kijelentette: a bizottság elvi és etikai megfontolásokból ellenzi az emberi embriók reproduktív célú klónozását, kutatási célból vagy őssejtek előállítására történő létrehozását, illetve általában minden olyan kutatást, amely az ember genetikai örökségének a módosítására irányul. Busquin szerint az amerikai fejlemények ismételten rávilágítanak arra, milyen fontos az embriókból kinyerhető őssejtekről Európában folyó vita - írta az MTI.

Ez a vita ugyan még korántsem zárult le, de az Európai Parlament a múlt héten támogatásáról biztosította a bizottságnak azt az álláspontját, amely szerint a következő középtávú kutatási és fejlesztési keretprogramban etikai szempontokat is érvényesíteni kíván. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy nem fog finanszírozni ilyen jellegű kutatási tevékenységeket. Az emberi embriók klónozására ez még azokban az esetekben is érvényes, amikor az gyógyászati célokat szolgál. A bizottság álláspontja szerint is elfogadható azonban az őssejtek előállítása olyan embriókból, amelyek abortuszból származnak vagy mesterséges megtermékenyítés során "feleslegként" jöttek létre. Az ilyen esetekre tehát nem terjedne ki a kutatások finanszírozásának tilalma.

Még csak három tagországban tilos a klónozás

Az EU-tagországok közül eddig Görögország, Spanyolország és Olaszország írta alá és ratifikálta az Európa Tanácsnak a klónozás tilalmáról intézkedő egyezményét, amely ez év márciusában vált jogilag kötelező érvényűvé. Dánia, Finnország, Franciaország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország aláírta, de még nem ratifikálta a megállapodást. Ausztria, Belgium, Németország és Nagy-Britannia pedig alá sem írta. A múlt héten ugyanakkor a brit kormány is a törvényhozás elé terjesztette a reproduktív célú klónozást tiltó törvényt. Az MTI szerint külön kategória Írország, ahol az emberi embriót érintő mindenféle mesterséges beavatkozást az alkotmány tiltja.

A Vatikán embertelen módszernek nevezte az embrióklónozást

A Vatikán hétfőn közleményben ítélte el az emberi embrió klónozásával kapcsolatos amerikai kísérletet - írja az MTI. A Vatikán ismételten határozottan leszögezi: az emberi élet kezdetét nem lehet mesterséges megállapodás alapján, az embrió valamelyik fejlődési stádiumában megjelölni. Az élet magának az embriónak a létezésével kezdődik. Ez nemcsak akkor érvényes, ha a fogamzás "emberi módon", azaz a petesejt ondószál általi megtermékenyítésével megy végbe, hanem akkor is, ha valamilyen "embertelen módszerrel", vagyis például mesterséges sejtátprogramozással történik - fejti ki a Szentszék, hozzáfűzve: az utóbbi módon keletkezett életet is megilleti a méltóság.

A Szentszék ugyanakkor felhívja a figyelmet: éppen az őssejtekkel kapcsolatos kutatások bizonyítják, hogy vannak más, erkölcsi és tudományos szempontból egyaránt járható utak a tudomány fejlődése terén. Ilyen például a felnőtt emberi szervezetből, az anya véréből vagy a spontán vetélésekből származó magzatokból kivont őssejtek felhasználása.

A német orvosok is elítélik

Az új klónkísérleteket elítélte a Német Orvosszövetség elnöke, Jörg-Dietrich Hoppe is, aki szerint "a kísérletek etikátlanok, és kiviláglik belőlük, hogy a kutatók mennyire kevéssé becsülik az emberi életet." A Reuters szerint Hoppe kijelentette, hogy az amerikai események fényében még fontosabbá vált az embrióklónozást tiltó nemzetközi egyezmények létrehozása.

Készül a nemzetközi egyezmény

Az ENSZ jövőre kezd az emberi klónozást tiltó nemzetközi egyezmény szövegezéséhez, melynek megszületését júniusban kezdeményezte Franciaország és Németország. Az ENSZ közgyűlésének jogi bizottsága a múlt héten megküldte a testület tagjainak ellenjegyzésre azt a határozatot, mely létrehozná az egyezményről tárgyaló ad hoc bizottságot. A bizottság a jövő év elején kezdheti meg munkáját.