Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Anglia betiltotta a szaporodási célú klónozást

2001.11.30. 17:25
Nagy-Britanniában a jövő héttől életbe lép a szaporodás célú klónozás tilalma, miután a brit parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta a vonatkozó törvényt.
Az új jogszabály az Emberi termékenységről és embriológiáról szóló 1990-ben elfogadott és tavaly módosított törvényben talált hiányosságokat pótolja, miután a közelmúltban a brit felső bíróság megállapította, hogy a pontatlanul megfogalmazott rendelkezés utat nyithat az ember klónozása előtt.

Az Emberi termékenységről és embriológiáról szóló 1990-ben elfogadott törvény tavalyi módosításával Nagy-Britanniában lehetővé tették a tudósok számára 14 napnál fiatalabb emberi embrió klónozását gyógyászati célokra, hogy elősegítsék örökletes vagy gyógyíthatatlan betegségek leküzdését, sérült emberi szervek gyógyítását.

A törvény ugyan továbbra is tiltja, hogy Nagy-Britanniában klónozás útján életre hívott embriót ültessenek az anyaméhbe szaporodási céllal, azaz embert klónozzanak, a törvénylazítást ellenző ProLife életpárti csoport bíróság előtt megtámadta azt, mondván a liberalizálással a kormány lehetőséget teremt "embermásolatok" készítésére.

Büntethető klónozók

A brit parlament által elfogatott új törvény bűncselekménynek nyilvánítja, ha "az anyaméhbe olyan embriót ültetnek be, amelyet a megtermékenyítéstől eltérően hívtak életre." A törvény pontosan meghatározza az embrió és a megtermékenyítés fogalmát, és kimondja, hogy a bíróság akár 10 év börtönbüntetéssel sújthat minden olyan orvost, aki Nagy-Britanniában klónozás útján létrehozott embriót ültet be az anyaméhbe, azaz embert klónoz.

A törvény megvitatása sürgősségi eljárással zajlott a brit parlamentben, mivel a rendelkezést a kormány a lehető leggyorsabban akarta életbe léptetni, mert a törvény körüli huzavona leállította az embrió klónozási tudományos kísérleteket, és mert egy olasz nőgyógyász a minap bejelentette, hogy élve a brit jogi kiskapuval gyermeket kíván klónozni meddő házaspárok számára Nagy-Britanniában.

A törvényhozás alsóházában csütörtök éjjel megtartott szavazás előtt a konzervatív párti ellenzék módosító javaslatban kezdeményezte, hogy teljeséggel tiltsák be a emberi embrió klónozását, azaz gyógyászati kutatások céljából se engedélyezzék azt. A javaslatot azonban 288 szavazattal 49 ellenében leszavazta az alsóház.