Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kölyökképűekre nem szavazunk

2005.06.12. 17:25
Kerek a feje, nagy a szeme és magas a homloka? Mondjon le a politikai karrierről: egy amerikai kutatás szerint a szavazók túlságosan engedelmesnek és gyengének tartják a kölyökképű vezetőket, és inkább a tesztoszteronbombára szavaznak, ha választásra kerül a sor. A női politikusok azzal vágódhatnak be, ha jó reggelit csinálnak.

A politikai választásokon elért eredményt nagy mértékben befolyásolja a jelölt arca, állítja a New Jersey-i Princeton Egyetem egy kutatócsoportja. A kutatás során nyolcszáz vizsgálati alanynak mutattak fotókat az Egyesült Államok szenátusának és képviselőházának tagjairól. Egymásra hasonlító, de politikai szempontból ellenkező irányzathoz tartozó képviselők fotóját állították párba, írja a New Scientist.

Archoz társított jellemzők

#alt#
Egy volt politikus...
Az arcfotókat egyenként kevesebb mint egy másodpercig nézhették a vizsgálatban résztvevők. Azután a kísérletvezetők arra kérték őket, hogy különböző jellemzők alapján értékeljék a fotókon látható személyeket. A vizsgált jellemzők: mennyire vonzó az illető, mennyire tűnik intelligensnek, hány éves lehet, mekkora szakértelemmel bírhat munkájában, mennyire tűnik megbízhatónak és mekkora a karizmája. Ha a résztvevők bármelyike felismerte az ábrázolt személyt, a kutatásvezető figyelmen kívül hagyta az értékelést, mert csak ismeretlen archoz társított jellemzőket szerettek volna vizsgálni.

A kutatók erős összefüggést tapasztaltak a választási győzelem és aközött, hogy a jelöltet kompetensnek, "szakmailag alkalmasnak" jellemezték-e a vizsgálatban résztvevők. A kompetencia alapján a kongresszusi választás győzteseinek körülbelül hetven százalékát helyesen tippelték meg a több mint nyolcszáz fős minta tagjai.

"Valószínű, hogy a bizonytalan szavazók a fülkében aszerint döntenek, hogy az arca alapján mennyire tűnik alkalmasnak a jelölt" - mondta Alexander Todorov, a kutatás vezetője.

Mitől kompetens a kompetens?

#alt#
... és egy mostani.
De vajon mitől látszik valaki kompetensnek? Leslie Zebrowitz, a massachusettsi Brandeis egyetem pszichológusa szerint a lényeg a kölyökkép, vagyis éppen annak hiámnya. Azt a személyt látjuk ugyanis kompetensnek, akinek nem túl gyerekes az arca. A kerek fej, a nagy szemek, a kis orr, a magas homlok, a kis áll mind a kölyökkép jellemzői, állítja a pszichológus. Ezzel szemben a kompetenciát rendszerint az "érett" archoz kötik.

"A kutatás eredményei között nem szerepel, mi az a tényező, aminek alapján teljes bizonyossággal meg lehet állapítani, kompetensnek gondolunk-e valakit vagy sem. Az azonban kiderült, hogy a fizikai erő, a ravasz tekintet és a társas dominancia látszata fontos, és ezek a gyerekarcú felnőttek esetében hiányoznak. A kölyökképű emberekről rendszerint azt gondoljuk, hogy naivak, túlságosan engedelmesek és gyengék" - magyarázta a pszichológus.

Zebrowitz kutatásai szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. "A gyerekarcú felnőttek intelligensebbek, magasabban iskolázottabbak és magabiztosabbak", mert túlkompenzálják a velük szemben támasztott társadalmi elvárásokat.

A tesztoszteron miatt

David Perrett, a skót St. Andrew's egyetem pszichológia professzora szerint az eredmények nem meglepőek. "Képesek vagyunk meglehetősen jó eséllyel meghatározni bárkinek a főbb személyiségjegyeit az arca alapján. Ráadásul az arccsontokat a tesztoszteron mértéke is alakítja - a szögletes állkapocs és a határozott arccsont is a hormon hatásköre" - magyarázta a skót professzor a New Scientist-nek.

Csecsemőszerűek

#alt#
Golda Meir, a kemény vezető
Tóth Péter viselkedéskutató, a Berzsenyi Dániel Főiskola és a Zsigmond Király Főiskola oktatója az Indexnek elmondta, az arcszerkezet és a szimpátia szorosan összefügg. Számtalan különböző vizsgálat igazolta már, hogy a kölyökképű férfiaknak sokkal jobban hiszünk, kedvesebbnek és egyenesebbnek tartjuk őket, mint markáns arcélű társaikat. Felelős pozíciókban, például politikusként vagy vállalatvezetőként viszont nem szívesen látjuk az etológiában "babyface"-nek nevezett férfiakat. "Amikor nagy nemzetközi vállalatok igazgatótanácsait vizsgálták, úgy találták, hogy nagy részük férfi, akik az átlagosnál sokkal magasabbak és erőteljesebb arcvonásúak" - magyarázza az etológus.

Az első benyomást és azzal együtt a viszonyulást is meghatározza az arc: a gyerekarcú személyeket azért szeretjük jobban, mert az agykoponya-arckoponya arány alapján a csecsemőkre emlékeztetnek bennünket. Ugyanezért viszont a szakmai kompetencia terén nem bízunk bennük annyira. "Emiatt van az is, hogy a kisgyerekeknek nehéz megmagyarázni, hogy a Tom és Jerry-ből az egér valójában gonosz. Ők is jobban hisznek a kedves kölyökarcnak" - mondja Tóth Péter.

A női politikusoknál más a helyzet, náluk nem a markáns arcél a nyerő. "Míg a férfiaknál a Schwarzenegger- és a Ronald Reagen-típust kedvelik felelős pozícióban, addig a nőknél kifejezetten ellenszenvesnek találják, ha férfias módon irányítanak. A női vezetőknél a női tulajdonságokat szeretjük. Fontos, hogy a társas viszonyokban hangsúlyos női értékekkel bírjanak. A kutatások szerint Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök népszerűségéhez például nagyban hozzájárult az is, hogy - bár kemény vezető volt - minisztereinek rendszeresen készített reggelit saját kezűleg, a saját otthonában" - érvel az etológus.