Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Megtalálták a hatodik halmazállapotot

2004.01.30. 11:33
A fermionos kondenzátum valójában egy hideg káliumfelhő, amelyben az atomok igen különösen viselkednek. A Colorado Egyetemen laboratóriumában létrehozott anyag segítségével a kutatók jobban megérthetik a szupravezetést, amely a számítástechnikában, az orvosi képkészítésben és a szállításban is hasznosító.
A fermionos kondenzátum a hatodik ismert halmazállapot; a szilárd, folyékony, gáznemű és plazmaállapot régóta ismert, az anyag új halmazállapotának is nevezett Bose-Einstein kondenzátumot először 1995-ben állították elő.

Deborah Jin és munkatársai a fermionos kondenzátum elkészítéséhez körülbelül félmillió káliumatomot hűtöttek le az abszolút nulla foknál mindössze ötvenmilliárdod fokkal "enyhébb" hőmérsékletre. A kutatók erős mágneses mező segítségével egymás közelében tartották az atomokat, de a párok között nem alakult ki valóságos kötés.

Jin szerint az általuk létrehozott szélsőségesen hideg gázt valószínűleg soha nem fogják alkalmazni a mindennapi életben, de a káliumatomok viselkedése azt sugallta: létrehozható olyan anyag is, amely szobahőmérsékleten szupravezető. Ennek a megvalósítása hatalmas előnyökkel járna, hiszen az erőművek által megtermelt áram tíz százaléka elvész a vezetékek felmelegedése miatt, a szupravezetők azonban veszteség nélkül szállítják az elektromosságot, nyilatkozta Jin a BBC-nek. A szupravezetők elősegítenék a mágnesesen lebegtetett vonatok fejlesztését is, mivel a szerelvények áramigénye jelentősen lecsökkenne.