Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Krokodilok helyett

2001.03.09. 13:32
Az Oxford University kutatói megfejtették az emberi könny pontos összetételét. A felfedezés hasznát talán nem látjuk be elsőre, de már az is megnyugtató tudat, hogy a nélkülözhetetlen könnyeket ezentúl nem kell állástalan szappanopera-színészektől beszerezni.
A felfedezés segítségével előállítható a mesterséges könny, ami fontos szerepet játszhat a gyógyászatban. A folyadékban található proteinek és zsírok elengedhetetlenek a szem egészségesen tartásához. A könny a szemet mindig nedvesen tartja, illetve megtisztítja a különböző szennyeződésektől, kórokozóktól. Az antibakteriális funkción kívül a könny oxigént és tápanyagokat is szállít a szaruhártyára, ami vérellátás hiányában csak így jut a szükséges anyagokhoz.

Könnyek nélkül a szem kiszárad, vörös színű lesz, könnyen begyulladhat, illetve fennáll annak a veszélye, hogy a szaruhártya megkarcolódik, megsérül. A könnyképzés zavarát okozhatják különböző gyógyszerek, antidepresszánsok, allergiás betegeknél használt antihisztaminok, illetve a kor előrehaladtával a könnyképzés is csökken, 55 év felett az emberek 20%-a panaszkodik ,,száraz szemekre".

A pontos összetétel felfedezése természetesen még nem minden, egy ilyen hatású szert először alapos vizsgálatnak kell alávetni, rengeteg tesztelésen kell átesnie, míg engedélyezik gyártását, illetve kereskedelmi forgalomba bocsátható. A jelenlegi szemcseppek többnyire mesterséges polimerekből állnak, amelyek csupán a szem nedvesen tartására használhatóak.

A kifejleszthető mesterséges könnyel is lesznek problémák, ezek egyike a tejallergia. A gyártási folyamat során ugyanis a tehéntej látszik a legkézenfekvőbb alapanyagnak, a legtöbb fehérje tejből nyerhető ki. Emiatt a tejallergiában szenvedők nem tudják majd használni a készítményt. A bajt tetőzi, hogy az emberek többsége nincs is tisztában azzal, hogy allergiás a tejre, hiszen csak enyhe tüneteket észlel, vagy nem is észlel semmit magán.  • Vennék
  • Hírek