Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Le a parókával!

2001.02.17. 00:23
Nincs többé szükség a módszeres oldalra fésülésre, és a parókát is kidobhatjuk a felmosórongyok közé. A Massachusetts General Hospital bőrgyógyásza, Dr. Michael Detmar új felfedezése minden férfit megszabadíthat a kínzó kopaszságtól.
Csütörtökön jelentették be Bostonban azt a tudományos felfedezést, amelyet talán a legtöbb férfi várt a világon. Ha a Dr. Michael Detmar által vezetett kutatócsoport egereken végzett kísérletei embereken is beválnak, csodás, dús sörénye lehet ezután mindenkinek.

Andre Agassi
Az orvoscsoport felfedezte, hogy egy, a véredényképzésért felelős fehérje hatására megnövekszenek a hajhagymák a bőrben. A szőrzet dússága pedig a hajhagymák méretétől függ. Ezért van az, hogy a csimpánz, bár ugyanannyi szőrtüszővel rendelkezik, mint az ember, sokkal szőrösebbnek tűnik nálunk. A nagyobb hajhagymákból ugyanis vastagabb hajszálak nőnek.

"A férfiak esetében a hajhullás oka nem a hajhagymák hiányából fakad. Egyszerűen csak miniatűr méretűvé zsugorodnak a hajhagymáik." - nyilatkozta Detmar a Reutersnek. "Ha kitaláljuk, hogyan növeszthetnénk meg a hajhagymákat, a férfiaknak újra kinőhetne a hajuk."

A probléma megoldása, amely majd február 19-én jelenik meg a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban, egy VEGF nevű fehérje. A VEGF a véredények növekedését segíti elő a szervezetben, jelenleg a szívbillentyűk növekedésének elősegítésére használják kísérleti jelleggel. A szívbetegek gyógyítására használt fehérje egyike azoknak, amelyeket a rákos betegek kemoterápiás kezelésénél blokkolnak, hogy "kiéheztessék" a daganatot.

Bármelyik fodrász megmondja, hogy összefüggés van a vérkeringés és a hajnövekedés között. Néhány tanulmány foglalkozott is már ezzel, megállapítva, hogy a kopasz emberek valószínűleg kevesebb véredénnyel rendelkeznek a dús hajúaknál.

Bruce Willis
Ezt állapították meg Detmar kollágái is. Egy csoport egeret genetikailag úgy tenyésztettek ki, hogy több VEGF-et termeljen az átlagosnál. Életük első két hetében az egerek szőre gyorsabban nőtt, és dúsabb lett, mint a kontrollcsoporté. Amikor két hónappal később megborotválták őket, az újonnan növesztett szőr 70%-kal volt vastagabb az átlagos egerekénél. A hajhagymák körüli vérerek is jóval nagyobbak voltak - állapították meg a kutatók. Amikor pedig a normális egereknek VEGF-et blokkoló gyógyszereket adtak, az állatok szőrszálai elvékonyodtak, és kopasz foltok jelentek meg a testükön.

"A VEGF-szint módosításával tehát közvetlenül befolyásolható a haj növekedése." - állapította meg Detmar. "A kérdés most már az, hogyan alkalmazzuk a módszert embereken is hajnövesztésre. Az embereken való alkalmazás az igazi kihívás." Mindenesetre a csoport már dolgozik azon, hogyan lehetne a VEGF-et krém vagy pakolás formájában közvetlenül a fejbőrbe juttatni.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft