Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az amerikaiak szerint a felmelegedés nem probléma

2009.03.13. 10:06 Módosítva: 2009-03-13 10:23:26
A nyolc legfontosabb környezetvédelmi probléma rangsorában a Gallup felmérése szerint ez lett az utolsó.

Minden eddiginél több amerikai gondolja úgy, hogy az általános felmelegedés problémája el van túlozva, derült ki a Gallup 2009-es éves környezetvédelmi közvélemény-kutatásából.

Az Egyesült Államok lakosságának 41 százaléka kételkedik abban, hogy a globális felmelegedés valóban olyan nagy probléma volna, ahogyan azt a komoly sajtó ábrázolja. Több mint tíz év óta nem volt ilyen magas a kételkedők aránya.

Az előző csúcs 2004-ben volt, amikor az amerikaiak 38 százaléka gondolta azt, hogy a sajtó eltúlozza a felmelegedés kérdését. A mostani felmérésben az amerikaiak a 8 legfontosabb környezetvédelmi probléma rangsorában az utolsó helyre tették az általános felmelegedést.

Az amerikaiak számára a legaggasztóbb környezeti kérdés az ivóvízszennyezés. Ezt sorolta első helyre a 84 százalék. Esett azoknak a száma, akik szerint az általános felmelegedés már érinti a Földet. Tavaly márciusban még 61 százalék gondolta így, most már csak 53 százalék. Rekord magas azoknak az aránya (16 százalék), akik szerint a globális felmelegedésnek egyáltalán nem lesznek hatásai. A Gallup értékelése szerint az Egyesült Államok közvéleménye általában ugyan elfogadja, hogy a klíma melegedése realitás, de az amerikaiak többsége nem látja ezt akkora ügynek, mint a vezető politikusok.