Halálos idegméreg az óceán mélyén

2009.03.23. 13:39
Nagy mennyiségben találtak a tenger mélyén is a felszíni algák által termelt idegméregből Kalifornia partjainál. Ez a korábban feltételezettnél nagyobb veszélyt jelent a mélytengeri élőlényekre - közölték amerikai kutatók a Nature Geoscience című szaklapban.

A tengerfelszín virágzásáért felelős Pseudo-nitzschia algák nagy mennyiségben termelik az úgynevezett domoiksavat, ami erős idegméreg. Ez a természetes neurotoxin felel a kagylómérgezések nagy részéért, és táplálékkal a madarakba jutva, Alfred Hitchcock Madarak című filmjében látott bizarr támadásokhoz hasonló idegrendszeri zavarokat okozhat.

Bár az idegméreg a fitoplanktonban keletkezik, bejut a tengeri táplálékláncba - magyarázta Emily Sekula-Wood, a Dél-Karolinai Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. Több tengeri állat halálát a kagylókkal elfogyasztott idegméreg okozza. Ilyen mérgezés a kagylót fogyasztó embereknél is előfordul: ez az úgynevezett amnéziás kagylómérgezés, ami agykárosodással, memóriavesztéssel jár.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén a Pseudo-nitzschia nagymértékű virágzása miatt korábban lezárták a strandokat, veszteségeket szenvedett el a kagylókereskedelem, de Európa, Ázsia és Észak-Amerika partvidékeit is elérte a virágzás. A felszíni vizekben ezért már ellenőrzik a méreg mennyiségét. Az amerikai kutatók most megállapították, hogy a tengerfenék üledékében is jelentős mennyiségben halmozódik fel a neurotoxin.

A felszín alatt 500 és 800 méterrel elhelyezett csapdák szűrték a leülepedő mérget. A kutatók megállapították, hogy az algavirágzásokat követően nagy mennyiségben süllyedt le domoiksav az óceán aljára, ahol beépül a táplálékláncba, így igen hosszú ideig fennmarad.  • Hírek
  • Hírek