Zoltán
21 °C
36 °C

Napelemes közvilágítás Dombóváron

2009.03.26. 06:55
A prototípus jól vizsgázott, pár éven belül olyan közvilágítás épülhet ki egy Dombóvár mellett bicikliúton, aminek alig lesznek működtetési költségei.

Napelemekkel működő közvilágítást építenek ki Dombóváron régiós pályázati támogatással; a prototípust fejlesztő pécsi cég először itt alkalmazza a technológiát.

Laborban működik

A fejlesztés másfél éve indult el, az alapötlet az volt, hogy a kerti lámpákhoz használt napelemeket a közvilágítás energiaellátására is alkalmassá lehet tenni - mondta Tímár Lajos, a Tímár és Társai Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, az alapkutatást mintegy tízmillió forintos ráfordítással, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Innocsekk pályázatán elnyert támogatás segítségével végezték.

A pécsi székhelyű, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projekteket menedzselő cég vezetője elmondta, jelenleg egy mérőberendezés készült el, amelyen többfajta lámpafejjel és áramnyerési móddal kísérleteztek, valamint kipróbáltak több kapcsolási rendszert. A kísérleti darab teljesíti azt a követelményt, hogy legalább öt-hét napon keresztül borús időben is üzemképes marad, valamint nem szükséges erős napfény ahhoz, hogy energiát nyerjen a rendszer.

Az ügyvezető szerint újdonság a hagyományos közvilágításhoz képest, hogy a Dombóváron megvalósuló hálózat időkapcsolóval, mozgásérzékelővel ellátva működik majd, a fényforrások ledes világítópontok lesznek. Ez utóbbiaknak legalább tíz év az élettartamuk. A hálózatnak gyakorlatilag csak karbantartási költsége lesz - jegyezte meg Tímár Lajos.

Érdeklődnek

A napelemes közvilágítás egyelőre Dombóvár és a városhoz tartozó Gunarasfürdő közti két kilométeres kerékpárút mentén épül ki 51 millió forintból. Ehhez a Baross Gábor program pályázatán nyert el 23 millió forintos támogatást a részben önkormányzati tulajdonú Kapos Innovációs és Transzfer Központ Kht. Tímár Lajos szerint a hálózat építését ez év nyarán kezdhetik meg.

Az ügyvezető szólt arról, hogy az Innocsekk pályázat részként piackutatást is végeztek; a megkeresett önkormányzatok 40 százalékától érkezett pozitív visszajelzés.

A megújuló energia hasznosításának jelenleg azonban akadálya, hogy sok helyhatóság hosszú távra kötelezte el magát a közvilágítás rekonstrukciójával, és amíg ezek a - többnyire az áramszolgáltatókkal kötött - szerződések nem járnak le, nem épülhet ki új hálózat - hívta fel a figyelmet Tímár Lajos.