Lujza
-2 °C
13 °C

Hatalmas jégtábla szakadt le az Antarktiszról

2009.04.06. 15:40 Módosítva: 2009.04.06. 15:41
Fontos jégtábla vált le a napokban az antarktiszi jégtakaróról. A kutatók szerint ez hetek óta várható volt, és most, hogy bekövetkezett, komoly problémákat fog okozni, ugyanis a jégdarab tartotta távol a nagy jéghegyeket a nyílt óceántól.

A Jamaika méretű, több mint 400 négyzetkilométeres Wilkins-jégself eddig két jégszigetet kötött össze az Antarktiszton, de a napokban levált a déli jégtakaróról. A képződménynek eddig fontos szerepe volt abban, hogy a területen összetartotta a jégstruktúrát. Most, hogy levált, hatalmas jégdarabok szabadon mozoghatnak majd a Charcot- és a Latady-sziget közt, egyenesen a nyílt óceán felé. Az európai űrügynökség műholdképei már múlt héten jelezték, hogy repedések jelentek meg a képződményen – írja a BBC hírportálja. Új jéghegyeket is láttak a tengeren lebegni, Dél-Amerika irányába.

A jégtábla leszakadása előtt és után
A jégtábla leszakadása előtt és után

David Vaughan glaciológus professzor, Brit Antarktisz Felügyelett munkatársa GPS követőt helyezett el a jéghegyen, hogy ellenőrizhessék a mozgását. Szerinte a híd letörése már hetek óta várható volt. „Tudtuk, hogy a képződmény nagyon stabil már az 1930-as évek óta. A kilencvenes évek végén kezdett gyengülni. Most elvesztette a kapcsolatot az egyik szigettel, amit összetartott, és ez egy nagyon komoly figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy az Antarktisz melegszik” – fogalmazott. Bár ennek a törésnek nem lesz közvetlen hatása a tengerszintre, hiszen a jég továbbra is a vízen lebeg, az éghajlatváltozás mégis komoly aggodalmakra ad okot. Az elmúlt ötven évben ez a régió volt a leggyorsabban melegedő terület a bolygón. Több jéghegy is komolyan vesztett méretéből, és néhány teljesen összeomlott az elmúlt időben.

Egy különálló kutatás szerint amikor jéghegyek elválnak, összetörnek, akkor az érintett jégtáblákról leváló gleccserek az óceánba zuhannak. Hogy mennyire emelik a vízszintet, még vita tárgya.