Bámulatos gyilkológép a komodói varánusz

2009.05.20. 10:10 Módosítva: 2009.05.20. 10:11
Sokkal veszélyesebb a komodói varánusz, mint gondolták, mert kiderült, hogy az a szájából csorgó váladék, amit eddig nyálnak hittek, valójában méreg.

A komodói varánusz nemcsak a legnagyobb élő hüllő, hanem az egyik legmérgezőbb is egyben, mutatták ki a legújabb kutatások.

Belecsorog a méreg

A háromméteresre, kétszáz kilósra hízó állatok képesek akár egy szarvast is elejteni. Többnyire kiharapnak egy darabot áldozatukból, majd megvárják, amíg az megnyugszik. Ekkor újra becserkészik, és megint megharapják. Ezt a játékot addig űzik, amíg a zsákmány meg nem döglik, vagy el nem fogy.

komodo

Mivel gyakran dögöt esznek, a tudósok azt gondolták, hogy szájuk tele van baktériumokkal, és többnyire ezek pusztítják el a nem végzetesen megsebesült zsákmányokat. De a mágneses rezonanciavizsgálat kimutatta, hogy a komodói varánusznak a kígyókéhoz hasonló méregmirigyek vannak a szájában. Az állat a fogaival mély sebeket ejt, amikbe szabadon becsoroghat a méreg a mirigyekből.

A méreg hatására a seb egyre nagyobb lesz és a vér képtelen megalvadni, így az egyszerűen kifolyik az áldozatból.

„A méreg és a fogak tökéletes harmóniába működnek" - mondta el Dr. Bryan Fry, a komodói varánuszt csodáló nemzetközi kutatócsoport vezetője. „Olyanok együtt, mint egy mérgezett tör, a varánusz egy bámulatos gyilkológép" – lelkendezett tovább.

komodo2

Veszélyes dög

A kutatás eredménye azért is lehet érdekes, mert az állat időnként embereket is felfal. Két évvel ezelőtt például egy nyolcéves indonézt támadott majd evett meg egy hüllő Komodo szigetén, idén meg egy vadászt cserkészett be, majd fogyasztott el.

Bár azt eddig is meg lehetett figyelni, ahogy az állat pofájából időnként kicsorog valami, a kutatóknak csak most állt össze, hogy az méreg, és nem nyál. „Eddig senkit sem érdekeltek a mirigyek annyira, hogy megvizsgálja őket" – mondta Fry egy nyilatkozatában.  • Hírek
  • Csok