Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Vészesen fogy India vízkészlete

2009.08.13. 13:40 Módosítva: 2009.08.13. 13:40
Túl sok vizet fogyaszt India mezőgazdasága, nem bírja a természetes vízkészlet. Évente négy centit csökken a talajvíz szintje, hat év alatt több víz tűnt el, mint amennyi fél év alatt lefolyik a Dunán.

A NASA Grace (Gravity Recovery And Climate Experiment) műholdpárosa, ami a Föld gravitációs mezejének változását méri, aggasztó adatokat közölt: lassan eltűnik a víz Indiából. Néhány napja az indiai kormány is egy hamarosan bekövetkező vízválság veszélyéről szóló közleményt adott ki, aminek realitását a műhold mérései megerősítik: évente négy centiméterrel csökken a talajvíz szintje India egyes részein. A legveszélyeztetettebb régió az ország északnyugati része, ahol Delhi, a főváros is található.

A meteorológiai adatok szerint az esőzés átlagos vízhozamában nincs számottevő változás, legfejlebb annak a területi, illetve az évszakokon belüli eloszlásával (egyre gyengébb a monszun hatása), a vízhiány oka tehát nem az, hogy kevesebb víz kerül be a rendszerbe, hanem az, hogy több kerül ki. Ennek fő oka a mezőgazdaság, azon belül is a rizstermelés, ami óriási mennyiségű vizet igényel. Ezt kutakból és folyókból szerzik be, és a vízkészletek, meg a természetes utánpótlás nem képes tartani ezzel a lépést.

A NASA mérései szerint az elmúlt hat évben 109 köbkilométernyi víz tűnt el Északnyugat-Indiából, ami nagyjából hatvan Balatonnak, vagy a Duna 200 napi vízhozamának felel meg. A BBC-nek nyilatkozó dr. Raj Gupta, a Science szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője azt mondta, félő, hogy a helyzet exponenciálisan gyorsulva fog tovább romlani, ahogy a régióban gyengébb monszunok és a gyakrabb szárazságok miatt egyre inkább rákényszerül a mezőgazdaság a föld alatti vízkészlet kizsigerelésére. Gupta szerint megoldást jelenthetne, ha a rizs helyett átállnának kisebb vízigényű növények, például kukorica termelésére, de ez elég problémás lenne az országban, ahol évezredes hagyományai vannak a rizs termelésének és fogyasztásának.