Friderika
9 °C
18 °C

Óriási húsevő növényt fedeztek fel

2009.08.14. 11:12 Módosítva: 2009.08.14. 11:12
David Attenborough-ról nevezték el az a most felfedezett Fülöp-szigeteki növényt, ami kisebb emlősöket is képes felfalni.

attenboroughii2

A húsevő növények hatalmas, új képviselőjét fedezték fel a Fülöp-szigetek központi fennsíkján. A kancsókák legnagyobbjai közé tartozó faj akkora, hogy még patkányokat is képes csapdába ejteni. A botanikusok az ismert brit természetfilmesről, David Attenborough-ról nevezték el az új növényt.

Három kancsókaszakértő, Stewart McPherson, Alastair Robinson és Volker Heinrich 2007-ben kelt útnak, hogy a Fülöp-szigeteki Victoria-hegyen megkeressék azt a nagy húsevő növényt, amelyről 2000-ben két eltévedt misszionárius adott hírt.

Magasan él

A hatalmas kancsókára 1600 méteres magasságban bukkantak. A kancsókák húsevő növények, számos alakjuk ismert, legalább hatszor alakultak ki egymástól függetlenül az evolúció folyamán. Egyeseknek ragadós a felülete, mint a légypapír; mások, mint a Vénusz légycsapója, összecsapják leveleiket a zsákmány körül. A kancsókák levelei tömlővé módosultak, amelyekbe belerepülve a rovarok és más apró állatok csapdába kerülnek.

Az új fajnak a Nepenthes attenboroughii tudományos nevet adták, típuspéldányait a Palawani Állami Egyetem herbáriumában helyezték el. A fajt a Botanical Journal of the Linnean Society című szaklapban írták le. McPherson elmondása szerint a növény hatalmas, látványos csapdái nemcsak rovarokat, hanem akár patkánynagyságú rágcsálókat is képesek megfogni.

Úgy tűnik, hogy nem nő túl sok helyen a kancsóka, de McPherson reméli, hogy az eldugott, nehezen elérhető hegycsúcs, amelyet eddig csupán néhány alkalommal másztak meg, biztosítani tudja a növény védelmét.

Más növényeket is találtak

Az expedíció során egy másik kancsókát is felfedeztek, a Nepenthes deanianát, amelyet száz éve nem látott senki a vadonban. Az egyedüli dokumentált példányok odavesztek egy 1945-ös herbáriumi tűzvész során.

Furcsa, rózsaszín páfrányokat és kék gombákat is találtak, amelyeket nem tudtak azonosítani. A hegyről lefele jövet pedig egy feltűnő, új harmatfűfajra bukkantak. A ragacsos csapdájú növény tudományos leírása még folyamatban van. Valószínűleg a Drosera-nembe tartozik, félig felálló levelei vérvörös gömböt képeznek körülötte.