Judit
3 °C
7 °C

Óriásmedúzák süllyesztettek el egy japán hajót

2009.11.03. 13:50
A tíztonnás Diaszan Sinso-maru hálójába 200 kg feletti tömegű óriás medúzák kerültek, több tucatnyian. Amikor a legénység megpróbálta kiemelni a hálót, menekülni próbáltak, és elsüllyesztették a hajót.

Elsüllyedt egy tíztonnás japán halászhajó Csiba partjainál, miután óriás medúzák akadtak a kivetett hálójába, és szabadulni próbálva felborították a hajót. A Diaszan Sinso-maru nevű halászhajó háromfős legénysége a vízbe ugrott, egy közelben dolgozó másik halászhajó mentette ki őket. A parti őrség jelentése szerint egyébként az időjárás és a tenger kimondottan nyugodt volt, a hajó látszólag minden külső hatás nélkül borult fel, majd süllyedt el, amikor megpróbálta kiemelni a hálóját.

Mint kiderült, a hálóba több tucatnyi Nomura-medúza gabalyodott bele. Ez a világ egyik legnagyobb medúzafaja, mérete a két métert, tömege a 220 kilogrammot is elérheti. Tengerbiológusok szerint a Tokiói-öböl az évnek ebben az időszakában optimális környezetet nyújt az állatoknak, amelyeknek a fő élőhelye egyébként inkább a Sárga-tenger Kína keleti partjainál. A japán vizekre főleg azóta kezdenek átszokni a medúzák, amióta ott csökken a természetes ellenségeik, a tengeri teknősök, és bizonyos ragadozó halak populációja.

Nomura s-jellyfish 1514656c

A tudósok egyelőre nem találnak magyarázatot a japán medúzainvázióra, amely egyes években milliónyi medúzát jelent, máskor viszont szinte egyáltalán nem látnak belőlük a japán vizeken. 2007-ben például tízezrével érkeztek jelentések a vízben tömegével lebegő állatokról. 15500 olyan esetet jelentettek, amikor az óriásmedúzák halászhálókat rongáltak meg, rengeteg hal pusztult el a medúzák mérgétől, és megsérült halászokról is érkeztek jelentések. 2008-ban viszont egyetlen ilyen eset sem történt. Idén új medúzainváziót várnak a Tokiói-öbölben, miután a kínai partoknál egész évben kedvezett az időjárás az állatok szaporodásának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?