Judit
2 °C
7 °C

Új óceán keletkezik Afrikában

2009.11.05. 15:15
Új világtenger lesz egy most még csak 56 kilométeres repedésből – állítja egy frissen megjelent tanulmány. A repedés Etiópiában keletkezett, mindössze néhány nap alatt.

Az etiópiai Afar-medence térségében 2005-ben hasadék nyílt a földben. A rés körülbelül hat méter széles, megszakításokkal, hossza viszont 56 kilométer. Már keletkezésekor azt gondolta több tudós, hogy a hasadék előbb-utóbb egy új óceánnak fog otthont adni, de ezt az elméletet nem fogadta akkor el a tudományos közvélemény.

Igazolta viszont most egy új kutatás, ami azt állapította meg, hogyan keletkezett a hasadék. A kutatást Atalay Ayele, az addisz-abebai egyetem professzora vezette, a szükséges szeizmológiai adatokat az etiópiai állomások mellett a szomszédos Eritreában és Jemenben levő megfigyelőközpontoktól gyűjtötte össze. A kutatás eredményét a Geophysical Journal című szakfolyóirat közölte.

Fotó: University of Rochester
Fotó: University of Rochester

A tanulmány szerint a repedés 2005-ben meglepően gyorsan, alig néhány nap alatt jött létre. Miután a rés északi végénél található Dabbahu-vulkán kitört, magma tolult a földkéreg repedésébe, és elkezdte szétfeszíteni azt. Ayele és a keze alatt dolgozó nemzetközi kutatócsoport úgy véli, teljesen hasonló folyamatok zajlanak az óceánok mélyén, a világtengerek fenekén levő, hegygerincszerű formációk is hasonló módon törnek szét.

A felfedezés egyrészt öröm, mert a jövőben így könnyen lehet tanulmányozni a felszínen az óceán mélyén zajló folyamatokat, másrészt bánat, mert a hasadék gyors keletkezése arra utal, hogy a rés további nyílása hirtelen veszélyeztetheti sok helyi lakos egzisztenciáját. Azt egyébként eddig is tudták, hogy az Afrikai- és az Arab-kőzetlemez távolodik egymástól – évente legfeljebb egy-két centit –, mint ahogy az elmúlt harmincmillió évben is távolodott. Ennek a folyamatnak az eredménye a Vörös-tenger is. A kutatók szerint ez a tenger és az Ádeni-öböl évmilliók múlva csatlakozik az új óceánhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?