Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Kihalás fenyegeti a koalákat

2009.11.11. 11:50 Módosítva: 2009.11.11. 11:52
Szexuális úton terjedő betegségek és erdőtüzek tizedelik a koalákat Ausztráliában, ráadásul fő táplálékuk, az eukaliptuszlevél sem olyan tápláló már, mint régen volt. Hat év alatt a felére csökkent a számuk, és három évtized múlva eltűnhet az utolsó vadon élő példány is.

Harminc éven belül elpusztulhat az utolsó vadon élő koala is, ha nem tesz az ausztrál kormány sürgős intézkedéseket a faj megmentésére – figyelmeztetnek az Australian Koala Foundation alapítvány szakértői. Felméréseik szerint az ezredforduló óta a koalák száma kevesebb mint a felére esett vissza Ausztrália erdőiben. A hat évvel ezelőtti becslések százezer vadon élő koaláról szóltak, az alapítvány friss adatai szerint most 43 ezer körül van a számuk. Az egyik legnagyobb koalapopuláció Queensland északi részén, ahol egy évtizede még 20 ezerre tették az állatok számát, mára teljesen kipusztult.

000 Par2659861

A koalák pusztulásának fő oka, hogy egyre csökken a természetes élőhelyük területe. A mezőgazdaság terjeszkedése miatti erdőirtások egyre pusztítják az eukaliptuszfákat, aminek a levelei a koalák fő táplálékát jelentik. A klímaváltozás hatására egyre szárazabb és forróbb éghajlat miatt az eukaliptuszlevelekben egyébként is kevesebb a tápanyag, mint akár néhány éve volt, így a koalák alultápláltak és legyengültek, nehezen állnak ellen a betegségeknek. A szexuális úton terjedő chlamydia rengeteg áldozatot szed közöttük, ahogy az Ausztráliában mostanában gyakori bozót- és erdőtüzek is.

Az alapítvány szerint a megoldás az lenne, ha a kormány felvenné a koalákat a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára, és ennek megfelelő védelmet nyújtana az állatoknak. Ez a helyi illetékesek szerint legkorábban 2010 közepén történhet meg. A döntésünket nem befolyásolhatják érzelmi faktorok, hogy a koala Ausztrália egyik szimbóluma, és a világ állatkertjeiben milliók kedvence, mondta a BBC-nek a döntést meghozó az ausztrál Threatened Species Steering Committee bizottság elnöke, Bob Beeton, aki szerint a koala megmentése nem lehet fontosabb, mint egy hasonló helyzetben levő mérgeskígyóé.