Árpád
-2 °C
3 °C

Kihalás fenyegeti a koalákat

2009.11.11. 11:50 Módosítva: 2009-11-11 11:52:07
Szexuális úton terjedő betegségek és erdőtüzek tizedelik a koalákat Ausztráliában, ráadásul fő táplálékuk, az eukaliptuszlevél sem olyan tápláló már, mint régen volt. Hat év alatt a felére csökkent a számuk, és három évtized múlva eltűnhet az utolsó vadon élő példány is.

Harminc éven belül elpusztulhat az utolsó vadon élő koala is, ha nem tesz az ausztrál kormány sürgős intézkedéseket a faj megmentésére – figyelmeztetnek az Australian Koala Foundation alapítvány szakértői. Felméréseik szerint az ezredforduló óta a koalák száma kevesebb mint a felére esett vissza Ausztrália erdőiben. A hat évvel ezelőtti becslések százezer vadon élő koaláról szóltak, az alapítvány friss adatai szerint most 43 ezer körül van a számuk. Az egyik legnagyobb koalapopuláció Queensland északi részén, ahol egy évtizede még 20 ezerre tették az állatok számát, mára teljesen kipusztult.

000 Par2659861

A koalák pusztulásának fő oka, hogy egyre csökken a természetes élőhelyük területe. A mezőgazdaság terjeszkedése miatti erdőirtások egyre pusztítják az eukaliptuszfákat, aminek a levelei a koalák fő táplálékát jelentik. A klímaváltozás hatására egyre szárazabb és forróbb éghajlat miatt az eukaliptuszlevelekben egyébként is kevesebb a tápanyag, mint akár néhány éve volt, így a koalák alultápláltak és legyengültek, nehezen állnak ellen a betegségeknek. A szexuális úton terjedő chlamydia rengeteg áldozatot szed közöttük, ahogy az Ausztráliában mostanában gyakori bozót- és erdőtüzek is.

Az alapítvány szerint a megoldás az lenne, ha a kormány felvenné a koalákat a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára, és ennek megfelelő védelmet nyújtana az állatoknak. Ez a helyi illetékesek szerint legkorábban 2010 közepén történhet meg. A döntésünket nem befolyásolhatják érzelmi faktorok, hogy a koala Ausztrália egyik szimbóluma, és a világ állatkertjeiben milliók kedvence, mondta a BBC-nek a döntést meghozó az ausztrál Threatened Species Steering Committee bizottság elnöke, Bob Beeton, aki szerint a koala megmentése nem lehet fontosabb, mint egy hasonló helyzetben levő mérgeskígyóé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?