Ilona
17 °C
32 °C

Kihalás fenyegeti a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

2010.01.06. 12:45 Módosítva: 2010-01-06 21:18:34
A túlhalászat miatt tűnhet el az Amazonasból a világ egyik legnagyobb édesvízi hala, a 3 méteresre és 200 kilósra is megnövő arapaima. Hiába szabályozzák a halászatát, a törvényt nem tudják betartatni a dzsungelben.

Kipusztulással fenyegeti a túlhalászat a világ egyik legnagyobb édesvízi halát, az Amazonasban élő arapaimát, pontosabban a négy alfajból álló család egyikét, a legnagyobb méretű, akár 3 méteresre is megnövő Arapaima gigast. A New York-i állami egyetem és a Woods Hole Research Center kutatóközpont tudósai indultak az óriáshal nyomába, aminek a populációjáról nincsenek pontos adataink, annyira, hogy a becslések máig egy 160 évvel ezelőtti expedíció felmérésein alapszanak.

arapaima450

Az amerikai kutatók arra jutottak, hogy az arapaimát a mértéktelen halászat mára a kihalás szélére juttatta, a Gigas alfajból összesen egyet láttak csak a felmérés során. Az arapaima tökéletes zsákmány a halászoknak, egyrészt azért mert 200 kilósra is megnő, másrészt 5-15 percenként felúszik a víz felszínére levegőt venni, így jó célpontot nyújt. Ráadásul a húsa is jó ízű. A hal aránylag idős korában válik csak ivaréretté, így a halászat nagyon érzékenyen érintheti a populációt.

Az arapaima halászatára Brazíliában rengeteg kisebb közösség állt rá, és a 20 éve bevezetett szabályozást gyakorlatilag senki nem tartja be. Bár ugyanezek a halászatok általában tenyésztik is az arapiamát, a kutatók szerint a fajt továbbra is a kihalás fenyegeti, illetve egyre kisebbre nőnek a halak: az 1800-as években feljegyezett 4,5 méteres óriásokat ugyan a tudósok mesének tartják, de 3 méter feletti példányokat dokumentáltak már, ma pedig ritkaság már a 2 méteres is.