Erzsébet
1 °C
4 °C

Kihalás fenyegeti a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

2010.01.06. 12:45 Módosítva: 2010-01-06 21:18:34
A túlhalászat miatt tűnhet el az Amazonasból a világ egyik legnagyobb édesvízi hala, a 3 méteresre és 200 kilósra is megnövő arapaima. Hiába szabályozzák a halászatát, a törvényt nem tudják betartatni a dzsungelben.

Kipusztulással fenyegeti a túlhalászat a világ egyik legnagyobb édesvízi halát, az Amazonasban élő arapaimát, pontosabban a négy alfajból álló család egyikét, a legnagyobb méretű, akár 3 méteresre is megnövő Arapaima gigast. A New York-i állami egyetem és a Woods Hole Research Center kutatóközpont tudósai indultak az óriáshal nyomába, aminek a populációjáról nincsenek pontos adataink, annyira, hogy a becslések máig egy 160 évvel ezelőtti expedíció felmérésein alapszanak.

arapaima450

Az amerikai kutatók arra jutottak, hogy az arapaimát a mértéktelen halászat mára a kihalás szélére juttatta, a Gigas alfajból összesen egyet láttak csak a felmérés során. Az arapaima tökéletes zsákmány a halászoknak, egyrészt azért mert 200 kilósra is megnő, másrészt 5-15 percenként felúszik a víz felszínére levegőt venni, így jó célpontot nyújt. Ráadásul a húsa is jó ízű. A hal aránylag idős korában válik csak ivaréretté, így a halászat nagyon érzékenyen érintheti a populációt.

Az arapaima halászatára Brazíliában rengeteg kisebb közösség állt rá, és a 20 éve bevezetett szabályozást gyakorlatilag senki nem tartja be. Bár ugyanezek a halászatok általában tenyésztik is az arapiamát, a kutatók szerint a fajt továbbra is a kihalás fenyegeti, illetve egyre kisebbre nőnek a halak: az 1800-as években feljegyezett 4,5 méteres óriásokat ugyan a tudósok mesének tartják, de 3 méter feletti példányokat dokumentáltak már, ma pedig ritkaság már a 2 méteres is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?