Kázmér
-2 °C
15 °C

Óriási víznyelő nyílt Guatemalában

2010.06.01. 15:16
Az Agatha hurrikán egyik látványos kísérője volt egy útkereszteződésben megnyílt, hatalmas víznyelő. A természetben is előforduló jelenségnek mesterséges okai is lehetnek.

Guatemalában az Agatha hurrikán komoly árvizeket okozott, több tucat embert meghalt. Az áradások Guatemala városában is pusztítottak, ritka jelenséget idézve elő: egy útkereszteződés és egy háromemeletes épület eltűnt egy éppen megnyíló, hatvan méter mély víznyelőben.

A víznyelő (angolul sinkhole, spanyolul hundimiento) természetben előforduló karsztjelenség, akkor keletkezik, ha a talajfelszín alatti karsztkőzet – jellemzően mészkő vagy dolomit – meggyengül, a leszivárgó víz tágítja a kőzet repedéseit, és kimos egy barlangot. Ha egy ilyen, föld alatti barlangok mennyezete elvékonyodik, beomolhat, amikor már nem bírja a rá nehezedő terhelést. A víznyelők nyílása olykor meglepően szabályosan kerek lehet.

Bár a víznyelő természeti jelenség, mesterséges okai is lehetnek, az emberi tevékenység felgyorsíthatja  a keletkezésüket. A kutak például a kasztkőzetben levő víztározóból szívják a vizet, így csökkenthetik bennük a nyomást. Az építkezések során keltett rezgések is hozzájárulhatnak egy víznyelő beszakadásához, akárcsak a bányajáratok vagy a csatorna- és vízellátórendszer régi, már nem használt, földben maradt tartályai, amelyek egy idő után összeroppannak.

Kattintson a nagyobb grafikáért!
Kattintson a nagyobb grafikáért!

Guatemalában valószínűleg az elmaradott csatornarendszer is hozzájárult a katasztrófához. Az országban nem először nyílik lakott településen víznyelő, 2007-ben szintén Guatemala városában nyílt meg a föld. Az ilyen víznyelők természetesen komoly károkat okoznak a környező épületekben és utakban. A lyuka befoltozása drága és különleges szakértelmet igényel, és ha nem sikerül a víznyelő keletkezésének emberi okát elhárítani, a javítás csak ideiglenes.

Az internetezőknek egyébként semmi sem szent, máris elkezdtek viccelődni a nagy lyukkal.