Erik, Alexandra
EUR 382,13 Ft
USD 363,03 Ft
9 °C
23 °C

Az olajfolt felszámolása több kárral járhat mint haszonnal

2010.06.29. 15:37 Módosítva: 2010.06.29. 15:40
Brit tudósok szerint elképzelhető, hogy a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés felszámolására alkalmazott agresszív módszerek több környezeti kárral járnak mint haszonnal.

Egy hétfői londoni konferencián több tengerbiológus és környezeti szakember is úgy érvelt, hogy az olajfolt helyenkénti felgyújtása és a szennyeződés eltűntetésére használt vegyszerek több kárt okoznak az élővilágban, mint maga az olaj.

A legjobb módszer talán az lett volna, ha az olaj partoktól való távoltartását leszámítva semmilyen módon nem avatkoznak be, hanem hagyják, hogy az természetes ütemben oszoljon szét. Ezt a megoldást többek közt a jelen esetben feltörő nyersolaj típusa is alátámasztja, hiszen ez az olajfajta viszonylag gyorsan bomlik fel magától - fejtették ki.

Mindez korábbi tapasztalatok alapján már ismert, azonban politikailag nem vállalható, hiszen a közvélemény a szennyezésről szóló híradások és felvételek hatására erélyes fellépést vár a hatóságoktól.

Az egyik problémát az jelenti, hogy a szennyezés témája a környezeti megközelítésből átkerült a gazdasági és politikai arénába. A környezet és a politika közötti egyik feszültségforrás, hogy a politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy tétlenül lássák őket, jóllehet olykor éppen ez lenne a legjobb megoldás - fejtette ki Martin Preston, a Liverpooli Egyetem föld- és óceántani szakértője.

A Deepwater Horizon olajfúró platform április 20-i felrobbanása óta a tengerfenéken lévő kútból jelentős mennyiségű - az amerikai kormány becslései szerint naponta 9,5 millió liter - olaj szivárog a vízbe. Az olaj számottevő része még mindig a nyílt tengeren úszik, egy része azonban már elérte a louisianai és floridai partokat, jelentős környezeti károkat okozva a partvonal mentén.

A londoni konferencia résztvevői szerint a parti szennyezés kezelésében is az óvatos és kis mértékű beavatkozás lehet a legkíméletesebb módszer. A jelentős károk ellenére a tudósok egyetértettek abban is, hogy a Mexikói-öbölben történt szennyezést egyelőre korai lenne környezeti katasztrófának nevezni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek