Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Ázsiai betolakodók fenyegetik az amerikai Nagy-tavakat

2010.07.06. 10:19
Egy darab ázsiai ezüstponty, vagyis magyarul busa miatt tört ki pánik az amerikai környezetvédők, és az évi 7 milliárd dolláros forgalmúra becsült halászati és sporthorgászati ipar képviselői között.

A halat a chicagói Calumet-tóból fogták ki, ami közvetlen összeköttetésben van a Michigan-tóval, és azon keresztül az öt tóból (Felső-, Michigan-, Huron-, Erie- és Ontario-tó) álló rendszerrel, ami bő két Magyarországnyi területével a világ legnagyobb édesvizű tórendszere. Még nem tudni, hogy a hal mekkora populációból származik.

A pánik oka, hogy az ázsiai ezüstponty nagyon erősen invazív faj, rettenetesen sokat eszik, és félelmetes ütemben szaporodik. Egy kifejlett példány a testtömege 20 százalékának megfelelő mennyiséget eszik meg naponta planktonból, és évente háromszor, tíz éves korukig raknak le ikrákat.

Ha a busa bejut a táplálékban bővelkedő Nagy-tavakba, ott akár pár év alatt katasztrofális állapotokat idézne elő pusztán azzal, hogy egyszerűen eleszi a többi faj elől a tápláléklánc legalján levő planktont és algákat. Erre több példát mutattak már: az Illinois folyóban például egyes szakaszokon az élővilág teljes biomasszájának 95 százalékát a féktelenül elszaporodott, és minden más fajt kiszorított ezüstpontyok teszik ki.

Az északkelet-ázsiai eredetű halat a hetvenes években telepítették be Amerikába, hogy a Mexikói-öböl harcsafarmjait megtisztítsa az elburjánzó algától. A hal aztán a Mississipin felfelé úszva lassan elterjedt az USA édesvizeiben, és most eljutott Chicagóig. A faj egyedei 20-25 kilósra, és akár egy méteresre is megnőnek, de beszámoltak már 50 kiló körüli példányokról is. Több helyen repülő pontynak is nevezik őket, mert akár két-három méter magasra is ki tudnak ugrani a vízből. Mivel erre különösen akkor hajlamos, ha megijesztik, az utóbbi években sok balesetet okoztak a propellerek által felzavart, a vízből tucatszám kiugráló, motorcsónakoknak és jetskiknek ütköző halak.

Csónakmotor által felzavart ezüstpontyok
Csónakmotor által felzavart ezüstpontyok

Hogy hogyan jutottak el a Nagy-tavaktól alig 9 kilométeres távolságba a halak, rejtély – Chicagótól délre ugyanis egy 30 millió dollárból kiépített elektromos gátrendszert építettek ki a védekezésre pár éve. Elképzelhető, hogy a Chicago környékén élő ázsiai bevándorlók tehetnek róla, akik körében erősen él az a hagyomány, hogy ha halat eszik a család, akkor két halat kell venni a piacon, az egyikből lesz a vacsora, a másikat pedig szabadon kell engedni. Chicagóban egyébként évekkel ezelőtt betiltották az élő hal kereskedelmét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek